Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trwa gruntowna renowacja Domu Towarowego Senior. Będzie tu hala gastronomiczna z prawdziwego zdarzenia. Byliśmy w śroku

Janusz Petz
Janusz Petz
Stanisław Staniszewski, właściciel Seniora w rewitalizowanym i przebudowywanym obiekcie.
Stanisław Staniszewski, właściciel Seniora w rewitalizowanym i przebudowywanym obiekcie. Janusz Petz
Trwają prace rewitalizacyjne w zabytkowym Domu Towarowym Senior w Radomiu, najbardziej znanym obiekcie handlowym w mieście, w którym po ukończeniu generalnego remontu będzie funkcjonował Food Hall stworzony na wzór warszawskiej Hali Koszyki.

Trwa gruntowna renowacja Domu Towarowego Senior w Radomiu

Obecnie w budynku Seniora przy ulicy Focha w obrębie Placu Jagiellońskiego trwają prace wewnątrz budynku. Przechodzi on gruntowną renowację. Ponieważ jest to obiekt zabytkowy wszystko odbywa się pod nadzorem konserwatora zabytków. Pomimo pozostawienia samej zabytkowej struktury obiektu i ważnych zabytkowych elementów będzie to nowoczesny obiekt wyposażony we wszystkie najnowsze rozwiązania dotyczące na przykład ogrzewania, klimatyzacji. To bardzo duży zakres prac i wyzwania dla ekip budowlanych. Warto przypomnieć, że wcześniej wykonano ocieplony dach, a także odwodnienie terenu wokół budynku.

To będzie nowa arteria centrum Radomia. Ma być to przestrzeń zorganizowana w formie ulicy. Ta ulica ma zaprezentować gastronomię uliczną z całego świata. Stoiska, które już widać w niektórych miejscach to są stoiska z różnych regionów. Z jednej strony będzie kuchnia chińska i azjatycka, a naprzeciwko kuchnia śródziemnomorska i znad Morza Czarnego. Na tej ulicy będzie można dobrze zjeść, spotkać znajomych wypić egzotyczny napój

– mówi Stanisław Staniszewski, właściciel seniora.

Dodaje, że obecnie trwa dobór partnerów, trwają rozmowy z różnymi konceptami gastronomicznymi.

Oferta dotycząca współpracy została skierowana głównie do właścicieli lokalnych firm. - Uważamy, że to gastronomia lokalna powinna grać główną rolę. Ale mamy też za partnerów gości zagranicznych, którzy wchodzą na nasz rynek z kuchniami z różnych regionów świata – powiedział Stanisław Staniszewski. Znaczna część powierzchni jest już zarezerwowana, ale są jeszcze wolne powierzchnie do wynajęcia i zagospodarowania. Znajdzie się między innymi miejsce dla dobrej cukierni, dla delikatesów czekoladowych i na herbaciarnię.

Będą też przestrzenie dla artystów uznanych i mniej znanych. - Mamy tutaj wspaniałą akustykę, ten obiekt idealnie daje się na prezentacje muzyczne, albo słowne. Myślę, że będzie ich bardzo wiele. Przestrzeń szykowana jest dla różnych pokoleń – od dzieci po seniorów. W głównym holu będzie scena, a na antresolach galerie sztuki. Osobnym tematem jest najniższa kondygnacja. W piwnicy będzie winiarnia z degustacjami, klub młodzieżowy, ale też „piwnica artystyczna” na wzór Piwnicy pod Baranami.

Ważne jest otoczenie samego Seniora, bo to miejsce coraz bardziej reprezentacyjne dla Radomia. Plac Jagielloński ma być rewitalizowany, ale rewitalizacja Seniora wpisuje się w przyszłe funkcje placu i otoczenia, gdzie będą się odbywały najważniejsze wydarzenia miejskie. Będą ogródki piwne, małe sceny, grille. - To ma być miejsce artystyczne, muzyczne, wystawowe, nie tylko kulinarne i handlowe – mówi Stanisław Staniszewski. Na razie nie ma jeszcze decyzji kiedy nowy przybytek kulinarno – handlowo – artystyczny zacznie działać. Wykonano mnóstwo pracy, ale przed ekipami fachowców jest jeszcze wiele zadań.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto