Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żeberka grzechu warte

art. sponsorowany
W ogródku restauracji Srebrna Góra Krzysztof Jaremko, współwłaściciel lokalu dogląda grillującego się powoli mięsa.

– To prawdziwe amerykańskie barbecue, czyli coś zupełnie innego niż polski grill, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Różnica jest taka, że mięso piecze się wolno, nawet do 18 godzin, używając do tego dobrego drewna. Co ważne, mięsa nie grilluje się bezpośrednio nad paleniskiem, ale niejako wędzi – tłumaczy Krzysztof Jaremko.

W komorze, zawinięte w folie, dojrzewają mostki wołowe, żeberka i łopatka wieprzowa.

Mięso naciera się tylko solą i pieprzem i wkłada na pierwsze osiem godzin do pieca. Pachnie nieziemsko.
– Barbecue to proces długi i powolny. Po ośmiu godzinach wyjmujemy mięso z pieca, zawijamy w papier rzeźniczy, żeberka glazurujemy cydrem jabłkowym i domowym sosem barbecue i znów wkładamy na kolejne osiem godzin! – tłumaczy Krzysztof Jaremko.

– Po tym czasie wyciągamy mięso, które powinno jeszcze „odpocząć” dwie, trzy godziny i dopiero jest gotowe – dodaje Grzegorz Mosór, właściciel Smoker Barbecue.

Tak przyrządzone żeberka, mostek wołowy czy łopatka to prawdziwa uczta dla podniebienia! W mięsie zostaje to co najlepsze, bez zbędnych przypraw i polepszaczy smaku. Co ważne, mięso pozyskiwane jest z lokalnej ubojni w Nowej Wsi Szlacheckiej.
Nie jest więc mrożone, ani nastrzykiwane. Świeże i dobre trafia bezpośrednio do lokalu. To bardzo ważne, ponieważ to właśnie jakość mięsa decyduje o tym, że po kilkunastu godzinach grillowania rozpływa się w ustach.

Próbujemy żeberek. Na stół wjeżdża gigantyczna porcja - cały, ponadkilogramowy płat. Mięso rozpływa się w ustach. Jest doskonałe!

– Przerobiliśmy kilkanaście kilogramów żeberek, zanim udało nam się uzyskać właściwy smak i zapach. Warto było, bo wiem, że podajemy tutaj mięso najwyższej jakości, które posmakuje każdemu – mówi Grzegorz Mosór.
Nie wątpię. Ja tu wrócę na pewno, bo takiego mięsa sama w domu nie jestem w stanie przygotować! A warto spróbować jeszcze raz!

SmokerBBQ&grill
ul. Księcia Józefa 120,
www.facebook.com/SmokeBBQKrakow

W menu między innymi:
• mostek wołowy BBQ - starannie natatry przyprawami, pieczony na wolnym ogniu 18 godzin. Podany w plastrach i dopiekany na grillu
• klasyczne żeberka barbecue - pieczone ponad 8 godzin, glazurowane cydrem jabłkowym i domowym sosem barbecue.
• pół kurczaka zagrodowego z pieca
• łopatka wieprzowa - wędzona do 18 godzin podana z duszoną w piecu fasolką
• pikantna kiełbaska domowej roboty
• klasyczne burgery

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto