Jak i co jeść, żeby być zdrowym i w dobrym humorze? Dlaczego warto wybierać lokalne produkty spożywcze, a także jak założyć kooperatywę o dowolnej tematyce - m.in. o tym będą dyskutować uczestnicy III Ogólnopolskiego Zjazdu Kooperatyw.
Zobacz też: KRAKÓW. Weekend za darmo: imprezy, koncerty, sport i wydarzenia [wstęp wolny]
Pierwszego dnia - 7 czerwca od godziny 9 do 20 będzie można wziąć udział w rozmowach i wykładach poświęconych kooperatywom spożywczym, ich formom i przyszłości działania. Może dołączyć do nich każdy, kto zarejestruje się na stronie Zjazdu.
8 czerwca od godziny 10 do 19 organizatorzy zapraszają na otwarty piknik pod hasłem "W Koopie raźniej". Oprócz teorii i dyskusji zaplanowano dużo warsztatów i zajęć praktycznych. Wspólne gotowanie, techniki parzenia ziół, sadzenie zbóż i zakładanie rabat warzywnych, targ regionalnych produktów, a nawet tworzenie graffiti z mchu i budowanie EkoŁódki - to tylko część atrakcji, jakie będą towarzyszyć imprezie.
Program
Sobota, 7 czerwca
- 9:00 - 10:00 Rejestracja uczestników, powitanie i wprowadzenie
- 10:00 - 14:00 World Cafe – dyskusje stolikowe
- 14:00 - 15:30 Przerwa obiadowa: Wspólne gotowanie na kuchni polowej. Czerwiec! Świeże warzywa i owoce z lokalnych gospodarstw. Menu wegańskie.
- 16:00 - 17:00 Sprawozdanie z efektów porannych rozmów
- 17:00 - 19:30 Wykłady zaproszonych gości i konferencja
- 19:30 - 20:00 forum otwarte, dyskusje i wolne wnioski
Niedziela, 8 czerwca
10:00 - 17:00, Forum Przestrzenie
I. Rzeczy warte współdzielenia – scena dobrych idei
- Współdziałanie, współdzielenie, samoorganizacja. Wprowadzenie do rzeczy.
- W poszukiwaniu lokalnej żywności
- Kooperatywy Spożywcze – realna zmiana na wyciągnięcie ręki
- Budując społeczeństwo zaangażowane
- Małe społeczności w działaniu
II. Warsztaty i wydarzenia w części kooperatywnej
- Hackerspace Kraków – hackaton poświęcony wybranemu zagadnieniu związanemu z tematyką sobotnich warsztatów. Możliwość udziału z własnym komputerem lub biernie.
- Miejska Partyzantka Ogrodnicza – techniki i zasady sadzenia – obsadzanie okolicy jadalnymi roślinami. Uczestnicy zmienią szatę hotelu Forum na zieloną – graffiti z mchu. Warsztaty prowadzone przez Witolda Szwedkowskiego.
- Mieszadło – jak zebrać grupę, jak zorganizować pracę, jak sprawnie prowadzić życie społeczności – warsztat Sebastiana Żołnowskiego.
- Wytwórnia Kraków – mała manufaktura – portfele z tetrapaku i skrzynki na zioła, warsztaty poprowadzą Maciek Chart-Olasiński, Monika Grula, Kasia Rogowska i Kasia Filipowicz.
- Wymiennik Społecznościowy – warsztat teoretyczny – jak to działa – i praktyczny – spróbuj. Dowiedz się, co potrafisz, ile to jest warte i jak to zaprezentować od Katarzyny Kordus.
- Biała Droga Kolektyw – warsztaty tai chi poprowadzi Mateusz Świstak.
- Młyn Zabierzów – budowanie wyniesionych rabat warzywnych, wyplatanych z wierzby z Jackiem Gądkiem.
- Robimy torby z t-shirtów z Anną Zelech
- Akademia Bosej Stopy – „Modelowanie życzliwej cywilizacji” – warsztat wizjonerski z Arturem Milickim
- Bios Amigos – Warsztaty – Miasto, Masa, Zwierzyna + Przestrzeń Poszerzonej Demokracji- projekt i warsztaty Gabrieli Jarzębowskiej
- Kuba Danecki (Wawelska Kooperatywa Spożywcza) - Wolna kultura – na czym polega? Skąd brać treści, z których można swobodnie korzystać, jak udostępniać swoje treści. I przede wszystkim – dlaczego? Jakie korzyści płyną z dzielenia się w sieci?
- Waldorfska Szkoła Podstawowa „Istota” – warsztaty ruchowe z dziećmi poprowadzą nauczyciele „Istoty”
III. Wydarzenia w części spożywczej
- Targ lokalnych produktów – regionalni rolnicy i gospodarze ze swoimi dobrami. Warzywa, owoce, przetwory.
- Kooperatywa Spożywcza – zrób to sam; punkt warsztatowo-informacyjny. Jak i po co ją założyć, skąd brać żywność i dlaczego właśnie stamtąd, jak się dogadać z sąsiadami.
- Michał Gryczman (Wawelska Kooperatywa Spożywcza) - Zdrowie 24/7 przez 365 dni w roku. Jak się odżywiać, żeby żyć jak najdłużej. O oczyszczaniu organizmu i równowadze kwasowo-zasadowej.
- Monika Podsiadła i Andrzej Młynarczyk (Ogrody Permakultury) – Strawbale Gardening – permakultura na bulwarach wiślanych.
- Łukasz Nowacki (Fundacja Transfomacja) – warsztaty permakulturowe.
- Marek Styczyński – Etnobotaniczny klucz do bioregionalizmu czyli jakie rośliny popierać w kontaktach z rolnikami? Rośliny użytkowe zapomniane, wyparte i nieopłacalne… Pokaz i warsztat, dyskusja.
- PlayBio - interaktywne warsztaty dla dzieci - potrzebne będą własne łopatki.Dzieci nauczą się sadzić zboża i je rozpoznawać. Szkoleniowy jęczmień już rośnie, ten zasadzony w trakcie pikniku będzie można odwiedzać w ciągu kolejnych miesięcy. Zajęcia prowadzi Dariusz Jach.
- EKO-ŁÓDKA – pod okiem Akcji Poziomka i Żywej Pracowni zbudowana w ubiegłum roki recyklingowa łodka zostanie gruntownie odświeżona. Po takim liftingu zaprezentuje się na 3. Wodnej Masie Krytycznej 22 czerwca 2014.
- Warsztaty kulinarne, roślinna kuchnia blogerska (szczegóły wkrótce)
- „Z talerza do ogródka – recykling odpadów kuchennych” – warsztaty z kompostowania bokashi poprowadzi Ewa Michalina Hirsz
- Małgorzata Kaczmarczyk (Ziołowa Wyspa) – warsztaty/wykład na temat możliwości picia herbat ziołowych oraz o możliwościach leczenia infekcji za pomocą ziół.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?