Pasja
Zamiłowanie do zdrowego odżywiania, wiedza i chęć przekazywania jej innym - tyle wystarczy, by stworzyć projekt, mający na celu popularyzację sięgania po zalecane i dobre produkty spożywcze. Inicjatywę, polegającą na dzieleniu się nawykiem zdrowego odżywiania z najmłodszymi, podjęły w Krakowie uczennice V LO.
Grupa 10 uczennic V Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie w ramach ogólnopolskiej olimpiady „Zwolnieni z teorii” tworzy projekt społeczny o nazwie „nutriKIDS”. To pomysł, którego celem jest zachęcenie najmłodszych uczniów do sięgania po zdrowe produkty.
- Razem z koleżanką z klasy połączyłyśmy nasze pasje, zainteresowania i wiedzę i postanowiłyśmy przekazać je dalej - mówi Julia Wojciechowska, która koordynuje projekt. - Chcemy mieć wpływ na kształtowanie świadomości zdrowego odżywiania. Patrzymy na kwestię żywienia pod kątem tego, jak wpływa ono na nasz organizm - dodaje.
Dzieciaki dają się dziewczynom przekonać
W projekcie biorą udział uczennice klas pierwszych, przede wszystkim z klas biologiczno-chemicznych. Jak podkreślają, chcą dzielić się własnym doświadczeniem:
- Postanowiłam wziąć udział w projekcie, bo sama zauważyłam, jak bardzo pomogła mi zmiana nawyków żywieniowych i zwrócenie się ku zdrowszemu jedzeniu. Myślę, że tę wiedzę i radość ze zmiany warto przekazywać młodszym, żeby już teraz mogli wybierać to, co dobre i zdrowe - mówi Maria Klimeczek-Chrapusta.
W grupie ich odbiorców znajduje się ponad 500 dzieci z czterech krakowskich szkół podstawowych oraz ich rodzice. To uczniowie Szkół Podstawowych nr 162, 164, 92 i 30.
- Wszystko, co prezentujemy w ramach spotkań, staramy się przekazywać dzieciom w prosty i przystępny sposób. Przez jasny przekaz i ciekawe porównania staramy się jak najlepiej zobrazować im ten temat - podkreśla koordynatorka projektu.
A problematyka, którą podejmują, dotyczy przede wszystkim potrzebnych składników odżywczych, witamin, cukrów, soli i ich zawartości w pożywieniu czy też potrzebnych ilości spożywanej wody. Spotkania w podstawówce składają się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Wszystkie warsztaty zakończą się w połowie kwietnia wręczeniem książeczek zdrowych nawyków, przeznaczonych na kolejne sześć miesięcy. Wszystko po to, by dzieci mogły kontynuować projekt same, teraz już we własnych domach.
Organizatorki zgodnie przyznają, że wśród dzieci widzą ogromne zapotrzebowanie na tę właśnie wiedzę.
- Zdajemy sobie sprawę, że ich wybory są w dużej mierze podyktowane smakiem. Dlatego chcemy zaproponować im rozwiązania, które będą zdrowe, ale również będą smaczne i pokazać, że po nich poczują się lepiej, zdobędą więcej energii, będą miały lepsze dni niż wybierając posiłki niezdrowe, pełne substancji, które im szkodzą - dodaje Maja Połatyńska.
Zdrowe nie znaczy wcale niesmaczne
Uczennice chcą też zmienić sposób patrzenia na zdrowe żywienie, które jak twierdzą, dzieci często odbierają jako mniej smaczne. Na warsztatach udowadniają, że to, co zdrowe, może być dobre, pożywne, ale i ładnie, kolorowo wyglądać.
Pokazują, że nie ma podziału na żywienie normalne i żywienie zdrowe, ale że to zdrowe jest właśnie tym najwłaściwszym.
„Zwolnieni z teorii” to platforma edukacyjna, która powstała po to, by rozwijać umiejętności młodych, dawać możliwość darmowego nabywania kompetencji na przyszłość i uczyć współpracy, komunikacji czy przywództwa. Projekt społeczny „nutriKIDS” odbywa się pod patronatem Gazety Krakowskiej.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Kierowcy kontra rowerzyści. Kto lepiej dba o bezpieczeństwo?
Autor: TVN24, x-news
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?