Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy szpitalne stołówki są przygotowane na wydawanie posiłków roślinnych? Fundacja chce wprowadzenia takiego menu

OPRAC.:
Aleksandra Łabędź
Aleksandra Łabędź
Czy szpitalne stołówki są przygotowane na karmienie wegetarian? Fundacja chce wprowadzenia roślinnych posiłków w szpitalach - Zdjęcie poglądowe
Czy szpitalne stołówki są przygotowane na karmienie wegetarian? Fundacja chce wprowadzenia roślinnych posiłków w szpitalach - Zdjęcie poglądowe fot. Fot. Tomasz Ho£Od / Polska Press
Temat jedzenia podawanego pacjentom w polskich szpitalach od lat budzi kontrowersje i spory. W ostatnich latach pojawił się jeszcze kolejny aspekt tej dyskusji. - To fanaberia, nie dieta - słyszą pacjenci, którzy są na diecie roślinnej. Wyśmiewanie, rozmowy z psychologiem, kłamstwa i niewybredne komentarze. Z tym muszą się mierzyć osoby na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, kiedy trafiają do polskich szpitali. Aby zmienić tę sytuację, Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt ‒ Viva! utworzyła petycję do Ministerstwa Zdrowia w sprawie wprowadzenia roślinnych posiłków w szpitalach. Swoje podpisy złożyło już ponad 2,6 ty. osób.

Roślinne posiłki w szpitalach

Jak podaje raport Roślinniejemy, w 2019 roku aż 3,2 mln Polaków nie jadło mięsa. Obecnie tych osób może być jeszcze więcej. Kiedy w grę wchodzi ochrona ich zdrowia, pojawia się jednak problem. System ochrony zdrowia zdaje się bowiem nie zauważać zmian nawyków żywieniowych i wciąż nie respektuje osobistych wyborów pacjentów.

Projekt Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 14 marca 2022 r. w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach nie przewiduje diety wegetariańskiej ani wegańskiej, a jedynie eliminację produktów i składników spożywczych powodujących alergię u pacjenta. Dlatego Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva! zbiera podpisy pod petycją do Ministerstwa Zdrowia na rzecz wprowadzenia w szpitalach wegańskich opcji posiłków.

- "Mi w szpitalu powiedzieli, że to nie dieta i że oni takich »fanaberii« nie uwzględniają”, „Ja w szpitalu z zagrożoną ciążą, prosząc o dietę wegetariańską, dostawałam zupę na mięsie. Kłamano, że to wege, a ja widziałam rozgotowane kawałki mięsa”, „Lekarze wezwali psychologa, że nie chcę jeść mięsa (...) dodatkowo rozmowa z dietetykiem, że mięso jeść trzeba” – to tylko kilka z wielu komentarzy, które spływają do Fundacji z całego kraju. Osoby, które deklarują dietę roślinną, bardzo często spotykają się z negatywnymi komentarzami lub ich posiłki w szpitalach opierają się jedynie na pieczywie i makaronie.

Wpływa diety roślinnej na zdrowie

- Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie (w tym wegańskie) mają pozytywny wpływ na zdrowie i pokrywają zapotrzebowanie żywieniowe na każdym etapie życia. Jeśli są dobrze zbilansowane, tzn. opierają się na produktach nieprzetworzonych takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki i nasiona w odpowiednich proporcjach zgodnie z Talerzem Zdrowego Żywienia, mogą zapewniać korzyści zdrowotne, zapobiegając niektórym chorobom i ułatwiając ich leczenie. Wegetarianie i weganie są mniej narażeni na niektóre schorzenia, w tym chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę typu 2, nadciśnienie, niektóre rodzaje nowotworów i otyłość – mówi mgr Sandra Marciniak, dietetyczka i koordynatorka kampanii Białe Kłamstwa Fundacji Viva!

Dieta roślinna w szpitalach to pełnowartościowe posiłki

Jak również zaznacza Fundacja: - Na szczęście pojawia się również wiele głosów, że w polskich szpitalach można skorzystać z wyboru diety roślinnej. Co więcej, pacjenci, z którymi rozmawialiśmy, opowiadali, że były to smaczne, pełnowartościowe posiłki. Pokazuje to, że zapewnienie różnorodnej diety niezawierającej produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwe zarówno w szpitalach z własną kuchnią, jak i w tych korzystających z usług cateringowych.

- Brak możliwości zamówienia wegańskiego posiłku w szpitalach to poważne niedopatrzenie Ministerstwa. W wielu krajach dieta roślinna jest wręcz zalecana pacjentom ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Tymczasem w polskich szpitalach osoby stosujące dietę bez produktów odzwierzęcych nie są w stanie żywić się zgodnie ze swoimi – mającymi korzenie w wiedzy naukowej i etyce – wymogami. Niestety ta sytuacja pokazuje również, jak niewielkie znaczenie Ministerstwo przywiązuje do promowania właściwego odżywiania, które ponad wszelką wątpliwość ma kluczową rolę w prewencji wielu chorób – komentuje Cezary Wyszyński, prezes Fundacji Viva!

Drożejące mieszkania w Polsce

od 7 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto