Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takich dań z bobem jeszcze nie jadłeś! Bób w sosie pomidorowym i makaron z bobem posmakują każdemu [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Co można przygotować z bobu? Zobaczcie przepisy na dwa wyjątkowe dania.
Co można przygotować z bobu? Zobaczcie przepisy na dwa wyjątkowe dania. fot. pixabay
Co powiecie na letnie dania z bobem w roli głównej? Bób w sosie pomidorowym oraz makaron z bobem i fasolką szparagową to pomysł na prawdziwy letni obiad. Warto się pospieszyć, bo sezon na bób trwa krótko. A najsmaczniejszy jest ten młody – na początku lipca.

Bób to jedno z najstarszych warzyw strączkowych – uprawiany od ponad 5 tys. lat, znany był już starożytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Te niewielkie ziarenka są źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim roślinnego białka. Powinny zatem znaleźć się w diecie osób aktywnych i wegetarian.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego (100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik) jest także niezbędny dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko.
Bób wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i, co szczególnie ważne dla osób starszych, obniża poziom złego cholesterolu, a stymuluje wzrost dobrego. Ponadto bób jest bogaty w błonnik, magnez i żelazo, dlatego jest nieocenioną bronią w walce z anemią. Co więcej, bób skutecznie obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu.
Bób świetnie sprawdza się jako dodatek do zup i sałatek.

Bób w sosie pomidorowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 500 g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • oliwa z oliwek
  • 50 g pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 chili
  • sos sojowy, sól, pieprz
  • mięta

Wykonanie
Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200 ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.
Przepis Roberta Muzyczki

Makaron z bobem i fasolką szparagową [PRZEPIS]

Składniki

  • 60 g makaronu z pszenicy durum
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 85 g bobu
  • 85 g fasolki szparagowej
  • 5 g masła
  • 5 g oliwy z oliwek
  • koperek, czosnek, sól, pieprz
  • 5 g parmezanu

Wykonanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Fasolkę również gotujemy. Na maśle z oliwą podsmażamy czosnek, po chwili wrzucamy warzywa, szynkę i ugotowany wcześniej makaron. Całość posypujemy koperkiem, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Przepis Roksany Środy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Takich dań z bobem jeszcze nie jadłeś! Bób w sosie pomidorowym i makaron z bobem posmakują każdemu [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto