Szpitalne menu. Co ma pacjent na talerzu? Sprawdziliśmy, co dają do jedzenia w szpitalach w Krakowie
Szpital Specjalistyczny im. Stefana Żeromskiego
Dieta podstawowa:
Śniadanie:
chleb mieszany pszenno-żytni 50g
chleb graham 50 g
masło ekstra 15 g
szynka sołtysa wieprzowa wędzona 40 g
serek homogenizowany naturalny 60 g
pomidor 50 g
sałata zielona 10 g
kawa zbożowa z mlekiem 250 ml
Drugie śniadanie: brak
Obiad:
brokułowa z ryżem 400 ml
ziemniaki z tłuszczem 250 g
gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g
surówka wielowarzywna z olejem 100 g
marchewka gotowana 100 g
kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Podwieczorek: brak
Kolacja:
herbata czarna z cytryną 250 ml;
chleb mieszany pszenno-żytni 50g
chleb graham 50 g
masło ekstra 15 g
pasta z makreli wędzonej z warzywami 60 g
szynka tostowa drobiowa 40 g
bukiet warzywa gotowanych (kalafior, marchew, brokuł) 50g
sałata zielona 10 g
Dzienny koszt wyżywienia pacjenta na diecie podstawowej to 45,20 zł