Spis treści
Gdzie w Krakowie świętować Dzień Czekolady 2024?
Jest ulubionym deserem milionów ludzi na całym świecie. Czekolada nie tylko zadowala nasze kubki smakowe, ale też poprawia nastrój, wspomaga pracę mózgu, dodaje energii, przyspiesza metabolizm, łagodzi stres, zmniejsza zmęczenie, wspiera układ odpornościowy, poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia i chroni przed nowotworami. To wystarczające powody, aby traktować ją jako przyjemny element zróżnicowanej, zbilansowanej diety, mającej pozytywny wpływ na nasz organizm. Wybierzmy więc dziś ulubioną wersję czekolady i delektujmy się chwilą przyjemności płynącą z jej smaku, bez wyrzutów sumienia.
Zobacz TOP 10 najlepszych miejsc, w których spróbujesz wyjątkowych słodyczy. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
W Krakowie oprócz tego, że możesz spróbować pysznych wyrobów czekoladowych, możesz również zrobić pralinki własnoręcznie. Krakowska Manufaktura Czekolady organizuje warsztaty czekoladowe dla dorosłych i dzieci. Możesz zorganizować czekoladowe urodziny, wieczór panieński, imprezę integracyjną, czy ciekawe zająca w szkolnej świetlicy.
Od ziarenka do tabliczki. Jak powstaje czekolada?
Zanim czekolada będzie mogła zachwycać nasze podniebienia swoim smakiem, najpierw musi przejść wieloetapowy proces. Rozpoczyna się on od fermentacji ziaren kakaowca, które następnie są suszone i prażone w wysokiej temperaturze. W kolejnym etapie uprażone i obrane ziarna są miażdżone i mielone, przekształcając się najpierw w pastę, a potem w masę kakaową. Z masy tej oddziela się kakaowy proszek oraz wytłacza masło kakaowe. Oba te składniki stanowią bazę dla dalszych modyfikacji, umożliwiając produkcję różnorodnych wyrobów czekoladowych.
Aby uzyskać ciemną czekoladę, miazgę kakaową miesza się z masłem kakaowym i cukrem, co stanowi doskonałe przełamanie gorzkiego smaku kakao. Dodając mleko, otrzymujemy czekoladę mleczną. Natomiast czekolada biała składa się wyłącznie z masła kakaowego, cukru i składników mlecznych, bez dodatku miazgi kakaowej i proszku kakaowego.
Czy czekolada jest zdrowa?
Zjedzenie czekolady może powodować wyrzuty sumienia, ze względu na błędne przekonanie o jej szkodliwym wpływie na nasze zdrowie.
- Możemy spotkać się z wieloma mitami dotyczącymi czekolady, która w opinii wielu powoduje przybieranie na wadze. Należy jednak pamiętać, że tyjemy od nadmiaru spożywanych kalorii w całości, a nie od jednego produktu. Produkty deserowe takie jak czekolada czy ciastko również mogą być częścią zdrowej diety, jeśli spożywane są w świadomy i kontrolowany sposób, z uwzględnieniem
potrzeb organizmu. Nie powinny być podstawą diety, tylko jej urozmaiceniem. Kluczowe jest znalezienie równowagi w codziennej diecie i nie popadanie w rutynowe, kompulsywne zajadanie każdego stresu czymś słodkim. Korzystniej będzie zjeść kawałek czekolady podczas intensywnego wysiłku umysłowego czy fizycznego w ciągu dnia, niż późnym wieczorem, siedząc biernie przed telewizorem czy książką – tłumaczy dietetyk Jadwiga Przybyłowska, ekspertka kampanii „Słodka Równowaga”.
Czekolada i hormony szczęścia. Jak czekolada wpływa na nasz organizm
Jaki sekret skrywa czekolada i dlaczego tak ją kochamy? Jej główny składnik - kakao, zawiera bogatą mieszankę substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do wartościowych związków, które odnajdziemy w czekoladzie zalicza się tryptofan. Powstająca z niego serotonina odpowiada m.in. za regulację ośrodka głodu, procesy pamięci, sen i dobry nastrój. Niedobór serotoniny prowadzi do rozwoju depresji. Kolejny cenny związek bioaktywny, występujący w ziarnach kakaowca, to fenyloetyloamina. Pełni ona w organizmie funkcję neurotransmitera - aktywuje działanie dopaminy, noradrenaliny, serotoniny i acetylocholiny. W ten sposób wpływa na zwiększone wytwarzanie tzw. hormonów szczęścia.
Zdrowotne korzyści czekolady pochodzą także z flawonoidów, znajdujących się w ziarnach kakaowca. Ciemna czekolada, która zawiera co najmniej 70% kakao, obniża ryzyko zawałów serca oraz zawiera mnóstwo antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed starzeniem się. Zawarty w niej magnez pozytywnie wpływa natomiast na system nerwowy i wspomaga nas w walce ze stresem. Składniki pokarmowe czekolady działają również wspomagająco na układ sercowo-naczyniowy, a także poprawiają pracę mózgu.
Dobroczynne właściwości czekolady dostrzegł również przemysł kosmetyczny. Wzbogacone nią kosmetyki odżywiają i regenerują naskórek, a kofeina zawarta w ziarnach kakaowca pomaga oczyścić organizm z toksyn i wykazuje działanie wyszczuplające, dzięki czemu może odgrywać rolę sprzymierzeńca w walce z cellulitem. Biorąc pod uwagę długą listę prozdrowotnych właściwości czekolady, nie powinno dziwić, dlaczego pokochano ją już tysiące lat temu.
- Co i kiedy można zwiedzić w Krakowie za darmo? TOP 10 propozycji
- Gdzie na spacer w Krakowie? Oto 10 najlepszych miejsc!
- TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
- Kraków z lat 90. To było inne miasto, inna epoka i czas zmian
- Te miejsca zna każdy krakus. Zdziwicie się, jak wyglądały sto lat temu
- 50 GENIALNYCH zdjęć Krakowa sprzed 50 lat!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?