SKŁADNIKI:
- 10 dag masła
- 20 dag maki pszennej
- 5 dag drobnego cukru
(lub cukru pudru)
- 2-3 łyżki zimnej wody
SKŁADNIKI KREM:
- 25 dag sera mascarpone
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
DO DEKORACJI
- skórka starta z cytryny
(ekologicznej)
WYKONANIE:
Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez min.30minut w lodówce. Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować na okrągłe placki i wyłożyć formy do tartaletek o średnicy 12cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kaszą/ryżem/kulkami ceramicznymi i piec w temp.200 stopni C przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i dopiec spód przez ok. 10 minut, do ze złocenia. Ostudzić. Ser ogrzać do temperatury pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,delikatnie przestudzić. Powoli, po łyżce dodawać ser, energicznie mieszając (łyżką),aż krem stanie się gładki. Dodać cynamon, wymieszać. Spody do tart wypełnić kremem, udekorować skórką cytrynową. Przed podaniem schłodzić, aby krem nieco stężał.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?