MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na tartaletki z kremem czekoladowym

JM
Mówi o sobie:Uwielbiam gotować i od zawsze było to moją pasją. Od 2013 r. prowadzi blog "obiad za dychę" jako dowód, że można gotować urozmaicone potrawy,używając także wyszukanych składników i jednocześnie nie wydawać na nie majątku. Pani Ewa Nawara z Krakowa tym razem dzieli się z nami przepisem na tartaletki z kremem czekoladowym.

SKŁADNIKI:
- 10 dag masła
- 20 dag maki pszennej
- 5 dag drobnego cukru
(lub cukru pudru)
- 2-3 łyżki zimnej wody

SKŁADNIKI KREM:
- 25 dag sera mascarpone
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu

DO DEKORACJI
- skórka starta z cytryny
(ekologicznej)

WYKONANIE:
Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez min.30minut w lodówce. Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować na okrągłe placki i wyłożyć formy do tartaletek o średnicy 12cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kaszą/ryżem/kulkami ceramicznymi i piec w temp.200 stopni C przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i dopiec spód przez ok. 10 minut, do ze złocenia. Ostudzić. Ser ogrzać do temperatury pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,delikatnie przestudzić. Powoli, po łyżce dodawać ser, energicznie mieszając (łyżką),aż krem stanie się gładki. Dodać cynamon, wymieszać. Spody do tart wypełnić kremem, udekorować skórką cytrynową. Przed podaniem schłodzić, aby krem nieco stężał.



Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto