Robi się je podobnie jak pączki, choć lista składników jest nieco inna.
Składniki: Na ciasto:
Polewa:
lub
|
Ciasto wyrabiamy tak samo, jak w przepisie na pączki, z tą różnicą, że do wyrośniętego zaczynu dodajemy oprócz żółtek, całe jajko i ser. Po wyrośnięciu lekko rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra.
Następnie szklanką wycinamy z ciasta kółka, a w środku każdego robimy "dziurkę" małym kieliszkiem. Małe kółeczka również możemy usmażyć - wyjdą małe okragłe pączusie.
Dla urozmaicenia z części ciasta możemy zrobić różyczki. W tym celu wykrawamy szklanką kółka i nacinamy (co ok. 2 cm, zachowując podobny odstęp od środka).
W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy oponki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
W rondelku podgrzewamy mocno mleko i rozpuszczamy w nim łyżeczkę masła. Zanim się zagotuje wrzucamy połamaną czekoladę i mieszając rozpuszczamy aż masa będzie gładka. Następnie polewamy oponki lub różyczki.
Jeśli nie lubimy czekolady, możemy ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
>>> Pozostałe tłusto-czwartkowe przepisy - czytaj
Zobacz na MM:Wywiady | Serwis motoryzacyjny | Photo Day - plenery fotograficzne | Blogi | Zdrowie i uroda | Konkursy MM | MoDO | Inwestycje | Recenzje | Rowery |
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?