Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krakowska, prosta zupa kminkowa Marty Góry...
fot. pixabay.com

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Krakowska, prosta zupa kminkowa Marty Góry

Składniki
3 torebki kminku
szklanka mleka ( jeśli ktoś nie toleruje mleka, to wody)
ok. 1/2 szklanki wody
wywar warzywny lub dowolny rosół

Wykonanie
Kminek wsypać do mleka z wodą  (lub samą wodą) i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. Przecedzić i połączyć z wywarem. Jeśli gotujemy bez mleka, można dodać śmietanę. Jeśli na mleku, nie trzeba. Jeżeli wywar mamy tylko jarzynowy dodać łyżkę surowego masła. Można, do czystej zupy, gotowanej bez mleka, dodać zasmażkę z masła.
Ja gotuję na mleku, dodaję surowe masło. Podaję z lanym ciastem lub kluskami kładzionymi albo z samodzielnie zrobionymi malutkimi grzankami z weki. Oczywiście zypę należy dosmaczyć solą i pieprzem.

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz ze Śląskiem Wrocław

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz ze Śląskiem Wrocław

Niezwykłe widowisko nad Krakowem i Małopolską! Zorze z fantastycznymi kolorami

Niezwykłe widowisko nad Krakowem i Małopolską! Zorze z fantastycznymi kolorami

Polecamy

W Krakowie o wielkiej szansie dla małych i średnich firm

NASZ PATRONAT
W Krakowie o wielkiej szansie dla małych i średnich firm

Nowe radiowozy inspektorów ruchu MPK.  Cztery "hybrydy" kosztowały ok. pół miliona

Nowe radiowozy inspektorów ruchu MPK. Cztery "hybrydy" kosztowały ok. pół miliona

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek