6 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Koperek trafia do sałatek, gotowanych ziemniaków, jaj...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/0a/d8/63d24e602228f_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/congerdesign
Na co pomoże chrzan, cebula i kiszona kapusta? Oto skarby z babcinej spiżarni zbawienne dla zdrowia. Nie zawahaj się użyć
Koperek trafia do sałatek, gotowanych ziemniaków, jaj faszerowanych, serów twarogowych, zup gorących i chłodników, masła ziołowego, raków, krabów, ślimaków i ryb. Typowym wyrobem z koperku jest sos koperkowy używany do gotowanych mięs (cielęciny, wołowiny, baraniny).
Chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych, białego sera, jest też używany do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów.
Bazylię wykorzystujemy jako dodatek do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych,