MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę...
fot. JaStra/pixabay.com

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Smardz

Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę gucchi, znany jest nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej ceny, a także z faktu, że w Polsce jest chroniony (podobnie jak ceniona przez smakoszy i kosztowna trufla).

Smardz ma wyjątkowo silne działanie hamujące przewlekły stan zapalny, pod względem skuteczności porównywane z diklofenakiem, o czym czytamy w „Current Science”. Obfituje w wapń i potas, a zawarte w nim polisacharydy stymulują odporność.

Zobacz również

Andrzej Mazurczak, rozgrywający Kinga: Spójnia zasłużyła na miejsce w półfinale

Andrzej Mazurczak, rozgrywający Kinga: Spójnia zasłużyła na miejsce w półfinale

Arkadiusz Miłoszewski: Zrobię wszystko, by wygrać jeszcze cztery spotkania

Arkadiusz Miłoszewski: Zrobię wszystko, by wygrać jeszcze cztery spotkania

Polecamy

Piłkarskie Orły. Jankowski strzela dużo goli, ale na klasyfikację nie patrzy

Piłkarskie Orły. Jankowski strzela dużo goli, ale na klasyfikację nie patrzy

Strażacy ruszyli na ratunek... krowie

Strażacy ruszyli na ratunek... krowie

Czy to normalne, że język jest biały? Taki nalot na języku może wskazać na chorobę

Czy to normalne, że język jest biały? Taki nalot na języku może wskazać na chorobę