Jak zrobić Caffè Latte oraz Latte Macchiato - włoskie spojrzenie na kawę

Materiał informacyjny Delonghi
Czerpanie inspiracji kulinarnych ze słonecznej Italii z pewnością jest dobrym pomysłem. Warto jednak pójść o krok dalej i przekonać się, że Włosi są także mistrzami w parzeniu kawy. To właśnie oni opracowali wiele unikatowych napojów, wobec których nie sposób przejść obojętnie.

Coś więcej aniżeli mała czarna

Poza herbatą próżno szukać drugiego tak chętnie pitego napoju w każdym zakątku globu ziemskiego. Kawa znana ludzkości od dawna szybko zyskała popularność na ogromną skalę. Dziś wielu z nas nie wyobraża sobie dnia, w którym nie byłoby wydzielonego czasu na wypicie choćby jednej filiżanki kawy. Ceniona za wyjątkowy smak i aromat, a także właściwości pobudzające stała się poniekąd częścią naszej kultury.

Dostępna w wielu postaciach i odmianach ma swoich zagorzałych smakoszy gotowych wydać nierzadko znaczną sumę, by tylko rozkoszować się jej wybornym smakiem. Kopi luwak to doskonały przykład na to, że miłość nie zna granic. Ta niezwykle droga kawa pochodząca z Azji Wschodniej ma swoich smakoszy mimo zaporowej ceny. Cena wynosząca ponad 1000 EUR za kilogram nie odstrasza chętnych. Zazwyczaj konsumenci wybierają jednak spośród bardziej dostępnych gatunków kawy.

O ile niektórzy z nas chętnie odwiedzają kawiarnie, inni wolą sami decydować o tym, jak będzie wyglądał proces parzenia. Posiadając odpowiednią wiedzę, ale też i pewne doświadczenie w zasadzie nie jest trudno w domowych warunkach zrobić wyśmienitą kawę. Kiedy przyjdzie nam ochota na coś serwowanego zwykle w urokliwych, włoskich kawiarniach, nic nie stoi na przeszkodzie, by odtworzyć ten niesamowity smak i aromat bez potrzeby udawania się na wycieczkę do Włoch. Z pomocą wydajnego ekspresu wszystko przyjdzie nam jeszcze łatwiej niż dotychczas.

Pora na latte macchiato

Mistrzami w parzeniu kawy i tworzeniu na jej bazie innych, niezwykle ciekawych od strony wizualnej oraz smakowej napojów bezsprzecznie są Włosi. Chyba żaden inny naród na świecie nie opanował tej sztuki w takim zakresie. Wystarczy udać się do pierwszej z brzegu kawiarni by zrozumieć, że stwierdzenie to jest jak jak najbardziej zgodne z prawdą. By rozkoszować się smakiem tych napojów niekoniecznie musimy regularnie udawać się na wycieczkę do słonecznej Italii. Wystarczy bowiem odrobina samozaparcia i bez trudu w domowych warunkach odtworzymy wyborny smak.

W dosłownym tłumaczeniu splamione mleko często bywa mylone z caffè latte. Po bliższym przyjrzeniu choćby na proces przygotowania o wiele łatwiej zrozumieć, że napój jest czymś zupełnie innym. Ci, którzy zastanawiają się nad tym, jak zrobić latte macchiato, powinni skorzystać z kilku prostych wskazówek. Okazuje się, że sztuka ta jest o wiele prostsza, niż wielu z nas mogłoby się zdawać.

Jak zrobić latte macchiato?

Pierwsze co, to musimy przygotować wszelkie niezbędne składniki. Potrzebne będzie nam jedynie mleko i kawa. Opcjonalnie można pokusić się o takie dodatki jak chociażby syrop smakowy, czy ozdoby: kakao bądź cynamon.

Po zdobyciu wszystkich niezbędnych elementów wystarczy zaledwie wykonać kilka prostych czynności, żeby cieszyć się samodzielnie przygotowanym latte macchiato.

1. Pierwszym krokiem z oczywistych względów jest podgrzanie mleka.
2. Następnie powinniśmy je spienić i przelać do szklanki, zostawiając przy tym odrobinę pianki na potem.
3. Zaparzoną wcześniej kawę dolewamy do naczynia.
4. Później pozostaje nam na samym wierzchu umieścić resztę pianki. Tyle wystarczy, by móc cieszyć się smakiem tego wytwornego napoju.

Którym ekspresem do kawy najlepiej przygotować Caffè Latte lub Latte Macchiato?

Weź udział w prywatnej, darmowej 30 minutowej sesji online z ekspertem od domowych ekspresów do kawy. Podczas wideo prezentacji dowiesz się który ekspres będzie najlepszy do kaw mlecznych takich jak Latte >>

Caffè latte czy latte macchiato - różnice

Nieobeznani w temacie mogą z początku mylić dwa względnie podobne do siebie napoje stworzone bazie kawy i mleka. Caffè latte zasadniczo bardzo zbliżone do latte macchiato różni się bardziej, niż można by przypuszczać. Oczywiście i w tym przypadku bierze się to ze sposobu przygotowania. Musi on przebiegać według ściśle ustalonego schematu, inaczej ciężko będzie uzyskać to, na czym nam naprawdę zależy.

Zastanawiający się nad tym, jak zrobić cafe latte, z pewnością powinni odrzucić swoje obawy. Nie trzeba być doświadczonym baristą, żeby we własnym domu rozkoszować się jej smakiem. Oczywiście oprócz niezbędnych składników trzeba posiadać odrobinę sprytu, ale co do zasady byłoby to na tyle. W tym przypadku musimy w pierwszej kolejności zaparzyć espresso.

Pomocny w tej sytuacji okaże się ekspres. Najlepiej, żeby było to urządzenie marki De'Longhi lub podobne ale nie z młynkiem ceramicznym. Po wlaniu gotowej kawy do szklanki przychodzi pora na umieszczenie w niej delikatnie spienionego mleka. Nie trudno się domyślić, że w ten właśnie sposób otrzymamy nieco inny efekt wizualny niż w przypadku latte macchiato. Zwykle napój ten spożywa się wraz z ciastkami, najczęściej biszkoptami. Każda szanująca się kawiarnia powinna mieć go w swoim menu.

Włoskie spojrzenie na kawę pozwala nam poznać jeszcze większe niż dotychczas bogactwo smaku. Przy umiejętnym połączeniu espresso z mlekiem możemy w prosty sposób otrzymać napój nie tylko ładnie prezentujący się w szklance, ale też równie apetyczny. Nie bójmy się podejmować próby stworzenia czegoś takiego w domu, bo wcale nie jest to trudne!

Jaki ekspres do Caffè latte oraz latte macchiato ?

Wybierając ekspres zwróć uwagę na młynek do kawy: Młynek ceramiczny i stalowy do kawy: czym się różnią, który wybrać?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto