MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fiołki mają bardzo wiele gatunków – należą do nich m.in....
fot. Hans (Pixabay.com)

Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać

Fiołki

Fiołki mają bardzo wiele gatunków – należą do nich m.in. ozdobne i bardzo popularne bratki ogrodowe oraz fiołki rogate („miniaturowe bratki”). Ich kwiaty są jadalne, można je wykorzystywać jako dodatek do sałatek czy jako jadalną dekorację potraw (nie mają zbyt wyrazistego smaku). Za to pyszny i niezwykle aromatyczny jest fiołek wonny, który kwitnie wczesną wiosną i dość często można spotkać go w ogrodach (rośnie też dziko).

Jadalne są zarówno kwiaty fiołków, jak i młode liście, które mają bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Kwiaty i młode liście można jeść na surowo – dodając do sałatek, można z nich też parzyć pięknie pachnącą herbatę. Kwiatów używa się również do produkcji pachnącego cukru, o wspaniałym, fiołkowym kolorze. Można je również suszyć, do późniejszego wykorzystania.

Fiołek wonny (i kilka innych fiołków) to również zioła. Ze spożyciem fiołków wonnych nie należy przesadzać, bo w dużych ilościach może powodować nudności, a nawet wymioty.

Zobacz również

Procesje Bożego Ciała w dawnej Ustce. Fotografie i zapiski kronikarskie proboszcza

Procesje Bożego Ciała w dawnej Ustce. Fotografie i zapiski kronikarskie proboszcza

Dywan kwietny na Boże Ciało w Wolborzu. To jedyny taki okaz w naszym regionie ZDJĘCIA

Dywan kwietny na Boże Ciało w Wolborzu. To jedyny taki okaz w naszym regionie ZDJĘCIA

Polecamy

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Dorota Kolarska w Krakowie: Potrzebujemy funduszy na nowe parki narodowe

Dorota Kolarska w Krakowie: Potrzebujemy funduszy na nowe parki narodowe

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać