Serwis specjalny Zdrowie i Uroda |
Jedząc odpowiednie produkty możesz uchronić się przed niebezpiecznymi wirusami i bakteriami.
- Dieta wzmacniająca organizm to dieta bogata w naturalne antybiotyki – mówi Grażyna Podlaszewska, dietetyczka z Artpastica – Warto codziennie jeść cebulę i czosnek. Są idealne jako dodatek do sałatek oraz gotowanych lub pieczonych mięs.
Pamiętajmy także aby jeść ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne.
- Śledź, halibut, łosoś, dorsz, makrela oraz pstrąg zawierają cenny dla naszego organizmu kwasy omega – mówi dietetyczka - Niezwykle istotny jest selen, bez którego komórki odpornościowe nie są w stanie wytworzyć przeciwciał.
Znajdziemy go w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach zbożowych, cebuli, czosnku i wątróbce.
Jeśli chcemy uniknąć przeziębienia pamiętajmy aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło jogurtów i kefirów.
- Zawierają one probiotyki, czyli naturalne kultury bakteryjne – mówi Grażyna Podlaszewska – Dzięki nim zwiększa się nasza odporność.
Nie zapominajmy także o witaminach. Najważniejsza jest witamina C. Znajdziemy ją w cytrusach, natce pietruszki, czarnej porzeczce i kiszonej kapuście.
- Nie do pominięcia w aspekcie podnoszenia odporności organizmu jest wzmacniająca śluzówkę witamina A – mówi dietetyczka - To za jej sprawą wirusom dużo trudniej zadomowić się w nosie i gardle.
Tą bezcenną witaminę czerpiemy z marchwi, brokuł, kapusty włoskiej, pomarańczy, grejpfrutów i brzoskwini.
- Bez względu na porę roku korzystajmy z warzyw i owoców sezonowych – radzi dietetyczka – Nie ma znaczenia czy są to owoce i warzywa świeże czy mrożone, ze względu na nowoczesne sposoby przedłużania ich trwałości mogą nam służyć przez cały rok.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?