Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i...

Ciasta na Boże Narodzenie 2023. Tym wypiekom nikt się nie oprze. Zobacz przepisy na wyjątkowe, efektowne placki na święta

Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki na ciasto drożdżowe
5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajo)
1 kg mąki
10 dag drożdży
10 dag masła lub margaryny
10 dag smalcu
4 łyżki oleju
niecałe 1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Składniki na masę serową
1/2 kg sera
6 jajek
20 dag margaryny
40 dag cukru pudru
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy

Składniki na masę orzechową
35 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
2 białka

Składniki na masę makową
25 dag maku
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
olejek migdałowy dla aromatu
Składniki na kruszonkę
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
mąka - ile zabierze

Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.
Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski - upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis pań ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie

Zobacz również

Zdjęcia kibiców na meczu ŁKS Łódź - Śląsk Wrocław. GALERIA ZDJĘĆ

Zdjęcia kibiców na meczu ŁKS Łódź - Śląsk Wrocław. GALERIA ZDJĘĆ

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Polecamy

Usłyszane po meczu Unii Oświęcim przeciwko Wiśle II Kraków. WIDEO

Usłyszane po meczu Unii Oświęcim przeciwko Wiśle II Kraków. WIDEO

Grał w Wiśle i Pogoni. Komu kibicuje w finale Pucharu Polski?

Grał w Wiśle i Pogoni. Komu kibicuje w finale Pucharu Polski?

Pięć dogrywek Wisły i Pogoni w drodze do finału Pucharu Polski

Pięć dogrywek Wisły i Pogoni w drodze do finału Pucharu Polski