Laureaci festiwalu wybierani są w czterech kategoriach konkursowych: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz Jak u mamy.
Zwycięzcami zostaną producenci najlepszych produktów oraz dań regionalnych. Potem w ostatni weekend wakacji spotykają się oni podczas wielkiego finału na krakowskim placu Wolnica.
Potrwy i produkty oceniać będzie specjalna komisja konkursowa, ale oceny wystawią także odwiedzający, w plebiscycie publiczności. Na głosujących podczas konkursu czekają atrakcyjne nagrody.
Małopolski Festiwal Smaku jest najstarszą polską imprezą, promującą unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu. Pierwsza edycja Festiwalu odbyła się w 2005 roku w Zakopanem, Tarnowie i Krakowie. Idea promocji regionalnych, małopolskich przysmaków powstała w 2003 r. Wtedy też opracowano mapę "Małopolskie Przysmaki", na której znalazły się najbardziej rozpoznawane marki spożywcze z regionu.Takie jak kiełbasa lisiecka, karp zatorski, oscypek, kremówka papieska, kwaśnica czy miód sądecki. Czym w tym roku wystawcy zaskoczą nasze podniebienia i żołądki?
Początek o godz. 10. Przybywajcie tłumnie.
Konkurs "Buty w obiektywie!" Zobacz zgłoszone zdjęcia i oddaj głos!
Kulturalni o kulturze. Czytaj ciekawe wywiady z ciekawymi ludźmi!
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?