Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Barszcz z jagodami i łosoś w galaretce cytrynowej – to udany przepis na święta blogerów

Redakcja
Nie da się ukryć święta coraz bliżej, a wraz z nimi odwieczny ...
Nie da się ukryć święta coraz bliżej, a wraz z nimi odwieczny ... mat.prasowy
Nie da się ukryć święta coraz bliżej, a wraz z nimi odwieczny dylemat, co podać najbliższym. Sprawdźcie przepisy polecane przez blogerów.

PRZEPISY NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA:


Autorka bloga Prawo do gotowania z pasją, Bernadetta Parusińska-Ulewicz poleca pierogi w dwóch odsłonach: z kapustą i grzybami oraz z grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

50 dag mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
250-280 ml wrzącej wody
szczypta soli

Składniki na farsz:

20 dag suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
40 dag kiszonej kapusty
1 średnie cebula
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
1 duży lub 2 małe liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz

Dodatkowo:

cebula
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy i moczymy przez 1-2 godziny w letniej wodzie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Wywar z gotowania grzybów możemy odparować i zamrozić w foremkach do lodu. Grzyby drobno siekamy. Kapustę zalewamy letnią wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Wyciągamy przyprawy, a kapustę drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodajemy grzyby oraz kapustę i co chwilę mieszając smażymy do momentu odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia.
Do mąki dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto rękoma lub przy użyciu robota. Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.

Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką). Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym.

Pierogi z grzybami

Składniki na farsz:

35 dag suszonych grzybów
1 średnie cebula
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
sól
pieprz

Składniki na ciasto:

50 dag mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
250-280 ml wrzącej wody
szczypta soli

Dodatkowo:

cebula
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy i moczymy przez 1-2 godziny w letniej wodzie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodajemy grzyby i co chwilę mieszając smażymy do chwili odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.

Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką). Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym.

Blogerzy Food Cook Love Monika Andrzejak i Sergiusz Markwitz na tę Wigilię polecają wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem oraz łososia w galaretce cytrynowej.

Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem

Składniki:


1,5 kg buraków

2,5 l wody

2 marchewki

seler

pietruszka

por

700 g wiśni w kompocie (słoik mniejszy niż litrowy)

3/4 szklanki jagód (u nas ze słoika)

1 duże jabłko

2 ząbki czosnku

3 czubate łyżki majeranku

sól i pieprz

3 łyżki miodu

4 listki laurowe

4-5 ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba. Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.

Łosoś w galaretce cytrynowej


Składniki:


2 duże filety z łososia (800g)

2 cytryny – 3 plasterki cytryny na jeden kawałek łososia

natka pietruszki

sól

Dodatkowo:


2 galaretki cytrynowe

szczypta soli

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody mniejszej o pół szklanki niż na opakowaniu. Dodajemy szczyptę soli i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (funkcja góra dół). Filety z łososia myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na kilka kawałków. Nacinamy je w poprzek, w kilku miejscach uważając jednocześnie, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno kroimy, cytrynę w cienkie półksiężyce. W kieszonkach łososia umieszczamy plasterki cytryny i dużo natki, całość posypujemy solą. Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy łososia, a następnie układamy w półmiskach i stopniowo zalewamy galaretką, co jakiś czas umieszczając półmiski w lodówce, by galaretka stężała.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto