Przepisy na Wielkanoc: żurek z kiełbasą, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka wielkanocna
ŻUREK PRZEPIS: Prosty przepis na żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem [PRZEPIS NA ŻUR]
ŻUREK PRZEPIS - Składniki:
- kości wędzone od schabu
- ½ kg- marchew
- 1 średnia szt.- seler
- ½ średniej szt.- woda
- ok. 2,5l- liść laurowy
- 3 szt.- ziele angielskie
- 5-6 ziarnek
- gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
- śmietana kwaśna 18%
- 300ml
- sól, pieprz do smaku
- czosnek - 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa
- ½ kg- jajka ugotowane na twardo
- Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g
ŻUREK PRZEPIS: Prosty przepis na żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem [PRZEPIS NA ŻUR] - Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Autor: Joanna Urbaniec
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?