Zdobywca tytułu Mistrza Włoch i V-ce Mistrz Świata w pizzy klasycznej otworzył pizzerię w Kielcach

Artykuł sponsorowany

Valerio Valle, V-ce Mistrza Świata i Mistrz Włoch w pizzy klasycznej otworzył pizzerie Tutti Santi w Galerii Korona Kielce. Mistrz gruntownie przeszkolił zespół pizzaiolo (pizzermenów) z Kieleckiej Pizzerii Tutti Santi i wdrożył całą technologię tworzenia oryginalnej pizzy wg jego receptur.

Zapytaliśmy Mistrza co jest sekretem dobrej włoskiej pizzy:
- Sekret tkwi w cieściemówi mistrz Valerio Vallenajlepszej jakości włoska mąka 5 stagioni oraz odpowiedni czas dojrzewania. Doskonała pizza musi być pyszna, ale jednocześnie lekkostrawna. Technologia, którą używamy w pizzerii Tutti Santi uwzględnia procesy chemiczne, które zachodzą w cieście. Ustawienie odpowiedniego czasu dojrzewania oraz dobór odpowiedniej ilości jakościowo najlepszych składników (oliwa, specjalne drożdże) to wszystko ma ogromny wpływ na smak, chrupkość, barwę oraz co najważniejsze lekkość trawienia ciasta.

*
Seretem jest ciasto – Na zdjęciu szkolenie zespołu Tutti Santi

Oczywiście nie mniej ważna jest jakość używanych składników, które kładziemy na pizzę – dodaje Sergiusz Urbaniak, który jest odpowiedzialny za rozwój sieci Tutti Santi w Polsce. Każdy z używanych w Tutti Santi składników jest starannie dobrany, przykładowo jednym z używanych serów jest mozzarella di Bufala D.O.P – włoski produkt regionalny produkowany tylko w regionie Kampanii z mleka czarnych bawolic - dodaje Urbaniak. - Ten ser charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu, co po wypieku w wysokiej temperaturze nadaje mu wyjątkowy smak. Podobnie włoska szynka i wiele innych, które w połączeniu z recepturą mistrza tworzą smak nieporównywalny z innym.

*
Szkolenie zespołu Tutti Santi Polska – liczy się każdy szczegół

Warto podkreślić, że pizza tworzona w Tutti Sani oparta jest tylko o oryginalne włoskie produkty (min mąka 5 stagioni, sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella di Bufala , szynka Prosciutto do Parma, Bresaola, Salami Milano i wiele innych włoskich produktów na podstawie receptur mistrza Włoch, który osobiście szkoli pracowników i nadzoruje jakość produktów.

Cóż można by powiedzieć, że pizza to takie proste, wystarczy trochę drożdży i mąki – tymczasem Valerio Valle wiele lat poświęcił na studiowaniu i zdobywaniu doświadczeń w zakresie technologii produkcji tego popularnego dania. Umiejętności zdobywał sięgając do wiedzy z dziedziny piekarnictwa. Przez lata swojej pracy zdobył szereg prestiżowych nagród na konkursach pizzy we Włoszech i na świecie. Dzisiaj prowadzi we Włoszech własną szkołę pizzy gdzie uczy Włochów jak przygotować najlepszą Włoską pizzę oraz rozwija sieć pizzerii Tutti Santi.

*
Pizza in pala wypiekana przez Mistrza na specjalne okazje

Polacy też mają swoich Mistrzów pizzy.

Ciekawostką jest to, że Mistrz Valerio stworzył pierwszą polską reprezentację na Mistrzostwa Świata w Rzymie. Uczniowie Valeria Valle pracujący w Tutti Santi w zeszłym roku konkurowali z innymi pizzaiolo (pizzermen) z 24 krajów świata zajmując 4 miejsce.

*
Zespół Tutti Santi Polska na Mistrzostwach Świata w Rzymie ze swoim Mistrzem Valerio Valle

To ogromny sukcesy, pierwszy raz mogliśmy wystąpić na tak prestiżowych zawodach i od razu taka wysoka pozycja. Valerio nas doskonale przygotował tłumaczy Sergiusz Urbaniak.

Tym razem jeden pracowników Tutti Santi stworzył pizzę opartą na polskich składnikach czym zaskoczył i zdobył uznanie jurorów.

_To była ogromna przygoda – mogliśmy zmierzyć się z najlepszymi na świecie, podpatrywać i zdobywać nowe doświadczenia _– podsumowuje Tomasz Waszczuk z drużyny Tutti Santi, która wystąpiła w Rzymie.

Zapraszamy do spróbowania mistrzowskiej pizzy w Kielcach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto