Dwunastka z Europy
Szybkość, adrenalina, emocje - to nie słowa, które na co dzień kojarzymy z parzeniem kawy. Jednak zawody Barista of the Year 2016 znacznie różnią się od zaparzania “małej czarnej” o poranku. Do rywalizacji w europejskim finale konkursu stanęło 12 zawodników, w tym dwójka Polaków – Wojtek Stępień z Krakowa oraz Monika Poleniewicz z Warszawy.
Espresso na akord
Konkurs miał na celu wyłonienie najlepszego na Starym Kontynencie baristy z sieci popularnych kawiarni. Aby jednak wyjść z Fortu Sokolnickiego z takim tytułem, należało wykazać się nie tylko szybkością i refleksem, ale także kreatywnością. Do zadań zawodników należało przygotowanie wymyślonego przez siebie dowolnego kawowego drinka oraz zaparzenie jak największej ilości espresso w ciągu 2 minut. Jury oceniało nie tylko szybkość działania, ale także wygląd i smak przygotowanych napojów.
Zobacz:Najlepsza kawa w Warszawie. Gdzie w stolicy wybrać się na "małą czarną"?
Warszawa na podium
W pierwszej z konkurencji brylował barista Wojtek Stępień, który przygotował drink kawowy na bazie piwa bezalkoholowego i przypraw. Jak twierdzi, na pomysł takiego połączenia wpadł, pijąc wspomniany napój przed telewizorem. Odrobina przypraw i wyobraźni dołożona do tej mieszanki zaskarbiła mu sympatie jury i wygraną w kategorii „Drink Specjalny”.
Z Wojtkiem Stępniem udało nam się porozmawiać jeszcze przed ogłoszeniem wyników konkursu:
Druga osoba reprezentująca nasz kraj, Monika Poleniewicz z kawiarni w Złotych Tarasach, zajęła miejsce na podium i wywalczyła wicemistrzostwo. Tytuł Barista of The Year 2016 w Europejskim Finale konkursu wywalczył natomiast pochodzący z Malty Daniel Attard.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?