MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Trwa przebudowa drogi między Rybnikiem a Rudą Śląską. Na jakim etapie są prace?

NOWE
Trwa przebudowa drogi między Rybnikiem a Rudą Śląską. Na jakim etapie są prace?

240 lat Szkoły Podstawowej nr 1 w Rzeszowie

240 lat Szkoły Podstawowej nr 1 w Rzeszowie

Polecamy

Ostry spór w krakowskim Kościele. "Księdza potraktowano w nieludzki sposób"

Ostry spór w krakowskim Kościele. "Księdza potraktowano w nieludzki sposób"

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Już wiadomo, jak karę dostał obrońca Wisły Kraków

Już wiadomo, jak karę dostał obrońca Wisły Kraków