Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wzmocnij się przed zimą!

Elżbieta Cegła
Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynieść od 400 do 800 gramów. W Polsce jest to przeciętnie 250-300 gramów.

Chociaż wynik ten stawia nas na średnim światowym poziomie, to jednak w Unii Europejskiej zajmujemy jedną z ostatnich pozycji. Dlatego właśnie tak ważne jest stałe edukowanie polskich konsumentów i ciągłe zachęcanie ich do urozmaicania swojej diety, m.in. poprzez włączanie do niej owocowo-warzywnych porcji. Trwająca od 2008 r. kampania społeczna "5 porcji warzyw, owoców lub soku" ma na celu zmianę nawyków żywieniowych Polaków na lepsze, a przede wszystkim na zdrowsze. Co udało się do tej pory osiągnąć? Podsumowanie danych za 2009 r. pokazuje wzrost spożycia owoców aż o 5 proc. To znacząca zmiana, którą można uznać za sygnał, że udaje się nam powoli zmieniać swoje przyzwyczajenia. Wzrostowi spożycia owoców sprzyjają też stosunkowo niskie ceny dla konsumentów. Jeśli więc chcemy zwiększyć odporność organizmu, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, to jedzmy dużo warzyw i owoców oraz pijmy soki.

Mają one duże znaczenie regulacyjne i odżywcze, gdyż zawierają błonnik oraz niezbędne witaminy i minerały. Każdy gatunek oferuje odmienny, ale równie cenny zestaw witamin, dlatego tak ważna jest różnorodność na talerzu. Jeśli więc chcesz poprawić odporność organizmu i samopoczucie, dostarcz mu witaminy E, kwasu foliowego, żelaza, miedzi, potasu i manganu, które znajdziesz w warzywach liściastych. Witaminę C oraz prowitaminę A (betakaroten) zawierają kiwi, warzywa kapustne i marchew. To jesienno-zimowy niezbędnik do utrzymania dobrej formy. cytat 14 Pogoda sprzyja infekcjom. Nasz organizm najbardziej osłabiają znaczne wahania temperatury i duża wilgotność powietrza. Kiedy zaczyna łamać w kościach, sięgamy po aspirynę, ale pigułka pomoże doraźnie, lepiej więc przez cały rok zapewnić sobie odpowiednią dawkę witamin w naturalnej postaci. Jedzmy zatem dużo warzyw i owoców, pijmy soki! Ta naturalna bomba witaminowa zapobiegnie przeziębieniu. Jabłka i cytrusy, kiszona kapusta, marchew, czosnek i cebula to najlepsze naturalne źródło witamin o tej porze roku. Zawarta w nich witamina C i betakaroten oraz antybakteryjne działanie czosnku i cebuli uodpornią nasz organizm i ochronią przed infekcją.

Oczywiście, że czasem do akcji musi wkroczyć lekarz, zwłaszcza gdy przeziębienie nas nie opuszcza, niemniej jednak zawsze warto sięgać po owoce, surowe warzywa, soki i przeciery, które są przecież doskonałą - niskokaloryczną, ale sycącą - przekąską w ciągu dnia. Szczególnie niech chrupią jabłka i marchewki zamiast czipsów, niech piją soki, a nie - gazowane kolorowe napoje ze sporą zawartością cukru. Najważniejsze to wykształcić dobre nawyki i najlepiej zacząć od zaraz. Kolorowa rewolucja na talerzu o tej porze roku bronimy się przed zimnem, jedząc często zbyt obficie i tłusto, a przecież wcale tak nie musi być.

- Kuchnia jesienno-zimowa to ogromne pole do popisu dla wszystkich. W szarościach codzienności nasze menu powinno być kolorową odskocznią, synonimem odporności, witalności i zachowania dobrej sylwetki. Jakie warzywa? Jakie owoce? Jakie soki? Wszystkie i jak najwięcej! Popularne polskie warzywa - pietruszkę, marchewkę, ziemniaki - możemy potrzymać w dobrej marynacie i podpiec na grillu, a wtedy nabiorą wytrawnego smaku, koszty tego przysmaku zaś są niewielkie. Dla dzieci można zrobić czipsy z pietruszki i marchewki - wystarczy pokrojone talarki upiec w piekarniku do chrupkości - wyjątkowo smaczne! Pyszne, gęste zupy-kremy, ale z ciekawą wkładką, np. cukiniowa z miętą, dyniowa z wanilią, paprykowo-pomidorowa, zmienią smaki jesienno-zimowej kuchni w egzotyczną, ale zarazem pełną witamin przyjemność. Warto pamiętać, że codziennie wypijane soki zagwarantują siłę organizmu do wysiłku, co przy mniejszej ilości światła jest bardzo potrzebne, oraz zapewnią sytość, a także poprawią kondycję skóry i ciała - radzi Agata Lewandowska, ekspert żywienia. 5 porcji dziennie codziennie Pięć porcji owoców i warzyw to optymalna dawka - niezbędna i korzystna dla człowieka. Jak twierdzą specjaliści dietetycy, nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Większość z nich zużywamy i wydalamy już po kilku godzinach od spożycia, dlatego tak ważne jest jedzenie owoców i warzyw kilka razy dziennie. Pamiętajmy o tej wskazówce, jeśli chcemy uchronić się przed jesienno-zimowym przeziębieniem!

Często odpowiednia dieta wystarczy, by wzmocnić naszą odporność. Nie zapominajmy, że tylko wtedy przynosi efekty, gdy wprowadzamy ją na stałe, a nie okazjonalnie. Twój zbilansowany jadłospis Kapryśna jesienno-zimowa aura wymaga oczywiście odpowiednio zbilansowanej diety, posiłki muszą być treściwe, lecz nie zawsze ciężko strawne - takie, by wzmacniały nasz układ odpornościowy. Duże znaczenie mają witaminy C i A oraz cynk, selen, żelazo i cała gama flawonoidów. Kto nie przepada za jabłkami czy kiszoną kapustą, może sięgnąć po suszone śliwki, morele, rodzynki - one też mają witaminy i korzystnie wpływają na układ trawienny. Perystaltykę jelit poprawiają oczywiście również płyny - soki i przeciery warzywno-owocowe. Pamiętajmy o tym i pijmy na zdrowie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto