Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wygraj książki "Kudłaci kucharze na diecie" [przepisy, konkurs MM]

Redakcja
Kudłaci kucharze to dwóch miłośników dobrego jedzenia, którzy ...
Kudłaci kucharze to dwóch miłośników dobrego jedzenia, którzy ... mat. prasowe
Kudłaci kucharze to dwóch miłośników dobrego jedzenia, którzy zdecydowali, że jednak muszą zrzucić parę kilogramów, ale nie chcą katować się niesmacznymi dietami.

Kudłaci Kucharze, czyli Si King i Dave Myers, są prawdziwymi miłośnikami jedzenia, a pyszne potrawy to ich prawdziwa pasja. Ale pewnego dnia musieli przyznać, że trochę przesadzili… Postanowili więc coś zmienić i odnieśli sukces! Nie chcąc rezygnować z przyjemności gotowania oraz jedzenia, wymyślili potrawy, w których mało jest kalorii, a mnóstwo smaku.

Zobacz też: KRAKÓW. Weekend za darmo: imprezy, koncerty, sport i wydarzenia [wstęp wolny]

Ich książka w Wielkiej Brytanii wyprzedziła głośne "50 twarzy Greya". 19 marca na rynku polskim ukazał się jeden z największych bestsellerów o odchudzaniu, w którym autorzy podają przepisy na pyszne dania, w których jest mało kalorii, a to mnóstwo smaku. Opowiadają o swoim pomyśle na życie - bez katowania się dietami, bez rezygnowania z przepysznych dań.

Konkurs

Mamy dla Was dwa egzemplarze książki "Kudłaci kucharze na diecie". Żeby je zdobyć, napiszcie w komentarzu, jako zalogowani użytkownicy: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa i dlaczego?

Dodatkowo na adres anna.kowalska @mmkrakow.pl wyślijcie swoje imię i nazwisko (i nicka z mmkrakow.pl), w tytule maila wpisując "kudłaci kucharze".

Na odpowiedzi czekamy do środy 2 kwietnia do godziny 14. Najciekawsze komentarze nagrodzimy egzemplarzem książki.

DIETETYCZNE BABECZKI CYTRYNOWE Z POLEWĄ

Babeczki są ostatnio bardzo popularne, ale niestety sprzyjają tyciu. Aby nie tracić wszystkiego, co dobre, spróbuj ich niskokalorycznej wersji. Pamiętaj tylko, by zjeść jedną, a nie cały tuzin!


12 PORCJI - 167 kalorii na babeczkę

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g drobnego brązowego cukru
  • 100 g borówek amerykańskich
  • drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny
  • 2 duże jajka
  • 150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 50 ml oleju słonecznikowego

Polewa cytrynowa

  • 100 g cukru pudru
  • 4–4½ łyżeczki świeżego soku z cytryny

Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffi nów papierowymi papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do pieczenia.

 

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie.

 

Rozkłóć jajka dużą metalową trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszaj tę masę do mąki.

 

Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16–18 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i poczekaj, aż ostygną.

 

Aby przygotować polewę cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.

 

Wskazówka:

Jeśli chcesz, możesz upiec te babeczki, zastępując borówki amerykańskie gorzką czekoladą. Trzeba wtedy wziąć 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub gorzkich chipsów czekoladowych. Każda babeczka będzie miała o około 43 kalorie więcej. Zamiast skórki cytrynowej możesz użyć pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego.

WŁOSKIE KLOPSIKI W GĘSTYM SOSIE POMIDOROWYM

Chude mięso mielone jest przyjacielem osoby na diecie, ale koniecznie sprawdź na opakowaniu zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz przyrządzić te klopsiki z mielonej wieprzowiny lub mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny.


4 PORCJE - 282 kalorie na porcję

  • 500 g chudej mielonej wieprzowiny lub wołowiny (mniej niż 10% tłuszczu) lub po 250 g mielonego mięsa każdego z rodzajów
  • 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 średnia marchewka, obrana i drobno starta
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos pomidorowy

  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
  • 400-gramowa puszka krojonych pomidorów
  • 100 ml czerwonego wina lub wody
  • 200 ml zimnej wody

Aby przygotować klopsiki, włóż mięso mielone do dużej miski. Dodaj cebulę, marchewkę i czosnek, wsyp oregano, sól i mnóstwo świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj całość czystymi rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, po czym uformuj z masy mięsnej 24 kuleczki – powinny być nieco mniejsze niż orzech włoski w skorupce.

 

Wlej olej na dużą nieprzywierającą patelnię i smaż klopsiki przez około 5 minut na średnim ogniu. Cały czas je obracaj i przemieszczaj po patelni, aż będą jasnobrązowe; wtedy przełóż je na talerz.

 

Aby przyrządzić sos, wlej olej słonecznikowy do średniego nieprzywierającego rondla i dodaj cebulę. Smaż ją przez 10 minut, regularnie mieszając, po czym dodaj czosnek i smaż całość jeszcze przez minutę.

 

Dodaj do garnka pomidory z puszki, wlej wino oraz wodę i doprowadź całość do lekkiego wrzenia. Gotuj przez 5 minut, regularnie mieszając. Włóż do sosu obsmażone klopsiki i doprowadź całość z powrotem do lekkiego wrzenia.

 

Gotuj sos z klopsikami na wolnym ogniu przez 20 minut pod uchyloną pokrywką, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj całość jeszcze przez 15–20 minut, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj, a jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolej trochę wody. Podawaj gorące klopsiki w sosie z małą porcją makaronu lub mnóstwem świeżo ugotowanych warzyw.

 

Wydawcą książki w Polsce jest wydawnictwo Insignis.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto