Kudłaci Kucharze, czyli Si King i Dave Myers, są prawdziwymi miłośnikami jedzenia, a pyszne potrawy to ich prawdziwa pasja. Ale pewnego dnia musieli przyznać, że trochę przesadzili… Postanowili więc coś zmienić i odnieśli sukces! Nie chcąc rezygnować z przyjemności gotowania oraz jedzenia, wymyślili potrawy, w których mało jest kalorii, a mnóstwo smaku.
Zobacz też: KRAKÓW. Weekend za darmo: imprezy, koncerty, sport i wydarzenia [wstęp wolny]
Ich książka w Wielkiej Brytanii wyprzedziła głośne "50 twarzy Greya". 19 marca na rynku polskim ukazał się jeden z największych bestsellerów o odchudzaniu, w którym autorzy podają przepisy na pyszne dania, w których jest mało kalorii, a to mnóstwo smaku. Opowiadają o swoim pomyśle na życie - bez katowania się dietami, bez rezygnowania z przepysznych dań.
Konkurs Mamy dla Was dwa egzemplarze książki "Kudłaci kucharze na diecie". Żeby je zdobyć, napiszcie w komentarzu, jako zalogowani użytkownicy: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa i dlaczego? Dodatkowo na adres anna.kowalska @mmkrakow.pl wyślijcie swoje imię i nazwisko (i nicka z mmkrakow.pl), w tytule maila wpisując "kudłaci kucharze". Na odpowiedzi czekamy do środy 2 kwietnia do godziny 14. Najciekawsze komentarze nagrodzimy egzemplarzem książki. |
DIETETYCZNE BABECZKI CYTRYNOWE Z POLEWĄ Babeczki są ostatnio bardzo popularne, ale niestety sprzyjają tyciu. Aby nie tracić wszystkiego, co dobre, spróbuj ich niskokalorycznej wersji. Pamiętaj tylko, by zjeść jedną, a nie cały tuzin! 12 PORCJI - 167 kalorii na babeczkę
Polewa cytrynowa
Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffi nów papierowymi papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do pieczenia.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie.
Rozkłóć jajka dużą metalową trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszaj tę masę do mąki.
Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16–18 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i poczekaj, aż ostygną.
Aby przygotować polewę cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.
Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz upiec te babeczki, zastępując borówki amerykańskie gorzką czekoladą. Trzeba wtedy wziąć 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub gorzkich chipsów czekoladowych. Każda babeczka będzie miała o około 43 kalorie więcej. Zamiast skórki cytrynowej możesz użyć pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego. | WŁOSKIE KLOPSIKI W GĘSTYM SOSIE POMIDOROWYM Chude mięso mielone jest przyjacielem osoby na diecie, ale koniecznie sprawdź na opakowaniu zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz przyrządzić te klopsiki z mielonej wieprzowiny lub mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny. 4 PORCJE - 282 kalorie na porcję
Sos pomidorowy
Aby przygotować klopsiki, włóż mięso mielone do dużej miski. Dodaj cebulę, marchewkę i czosnek, wsyp oregano, sól i mnóstwo świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj całość czystymi rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, po czym uformuj z masy mięsnej 24 kuleczki – powinny być nieco mniejsze niż orzech włoski w skorupce.
Wlej olej na dużą nieprzywierającą patelnię i smaż klopsiki przez około 5 minut na średnim ogniu. Cały czas je obracaj i przemieszczaj po patelni, aż będą jasnobrązowe; wtedy przełóż je na talerz.
Aby przyrządzić sos, wlej olej słonecznikowy do średniego nieprzywierającego rondla i dodaj cebulę. Smaż ją przez 10 minut, regularnie mieszając, po czym dodaj czosnek i smaż całość jeszcze przez minutę.
Dodaj do garnka pomidory z puszki, wlej wino oraz wodę i doprowadź całość do lekkiego wrzenia. Gotuj przez 5 minut, regularnie mieszając. Włóż do sosu obsmażone klopsiki i doprowadź całość z powrotem do lekkiego wrzenia.
Gotuj sos z klopsikami na wolnym ogniu przez 20 minut pod uchyloną pokrywką, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj całość jeszcze przez 15–20 minut, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj, a jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolej trochę wody. Podawaj gorące klopsiki w sosie z małą porcją makaronu lub mnóstwem świeżo ugotowanych warzyw.
|
Wydawcą książki w Polsce jest wydawnictwo Insignis.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?