Wielkanoc 2013: Przepis na Mazurek
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA KAJMAKOWEGO I CZEKOLADOWEGO:
- 35 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru - 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
Składniki szybko wyrobić, zgnieść, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach aż do uzyskania złotego koloru (20-30 minut)
**
Mazurek kajmakowy:**
Na kruchy, upieczony i wystudzony spód wyłożyć gotową masę kajmakową (1 puszka) i udekorować bakaliami.
Można też użyć mleka skondensowanego, gotowanego wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny.
Schłodzić, żeby masa trochę stężała.
Mazurek czekoladowy
- pół puszki masy kajmakowej
-3 łyżki mleka
- pół tabliczki czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą). Kiedy już stanie się płynna, dodać 3 łyżki mleka i masę kajmakową. Mieszać, aż składniki się połączą. Lekko wystudzić i rozsmarować na upieczonym, zimnym spodzie. Udekorować bakaliami.
**
Mazurek cygański**
- dowolne bakalie ( np. rodzynki, morele, figi, daktyle) - mniej więcej po 10 dag
- 15 dag sparzonych i obranych ze skórki migdałów
5 jajek
25 dag cukru pudru
15 dag mąki
1 suchy wafel
Bakalie i migdały drobno posiekać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, białka ubić na sztywną pianę. Połączyć bakalie, migdały, masę z żółtek i mąkę, a następnie delikatnie wymieszać z białkami. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć wafel. Wylać na niego masę i piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu ozdobić lukrem.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?