Wielkanoc 2011: Mazurek - przepis wielkanocny
Kolacja świąteczna to połączenie uroczystego wystroju i starannie przemyślanego menu. Na ładnie nakrytym stole powinny się więc znaleźć świąteczne symbole: kolorowe jajka, gałązki bukszpanu, bazie, rzeżucha lub owies. Mogą być ułożone na jednym większym półmisku, w wiklinowym koszyczku, na tacce, czy inny oryginalny sposób - według własnego uznania. Doskonale wyglądałby obrus jednobarwny, w wesołym, wiosennym kolorze, na przykład żółty, zielony, a do niego dobrane kolorowe papierowe serwetki.
Wielkanoc 2012 - przepisy
Na początek:
Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkami - przygotowanie
Składniki:
2 suszone grzybki
2 l bulionu warzywnego
2-3 cebule
20 dag bekonu lub wędzonki
1/2 l zakwasu
2 ząbki czosnku
łyżka chrzanu
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju
Majeranek
30 dag białej parzonej kiełbasy
4 żółtka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut. Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami.
Zakwas - przygotowanie
Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce.
Gdy już nasycimy pierwszy głód, najlepszy będzie indyk wielkanocny. Można do niego dodać trochę wódki, a podawać na przykład z borówkami z chrzanem, przecierem jabłkowym z chrzanem lub świąteczną ćwikłą. Do tego najlepiej białe wino.
Indyk wielkanocny - przygotowanie
Składniki:
Indyk (ewentualnie piersi indycze)
sól
cukier
300-500 ml wódki
masło
Przygotowanie:
Dokładnie umytą pierś indyczą (nie mniej niż 2-2,5 kg) osolić i pozostawić na pół godziny, aby sól nieco wsiąkła. Następnie
odmierzyć pół szklanki wódki i nalewając trochę w dłoń, smarować dokładnie całe mięso. Powinno się zużyć do tego 1/4 szklanki
wódki. Do pozostałej wódki dolać 1/4 szklanki wody i odstawić. Teraz indyka posmarować cukrem: dwie łyżki cukru nasypać
także w dłoń i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni mięsa. Następnie nakryć go czystą ściereczką lub gazą i odstawić
na klika godzin. Do piekarnika wstawić indyka pod przykryciem z folii aluminiowej, na mięsie można ułożyć kilka drobnych
wióreczków masła. Pieczemy, polewając resztą wódki zmieszanej z wodą. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, odkryć je i dopiec,
rumieniąc skórkę, polewając stopionym masłem i sosem spod mięsa. Na koniec sekret: jeśli nie ma indyka lub indyczej piersi - z
powodzeniem zastąpi go duży, mięsisty, ale nie za tłusty kurczak.
Do wędliny, która na pewno pojawi się na świątecznym stole, warto dodać chrzan i ćwikłę. Korzeniowi chrzanu dawniej przypisywano czarodziejską moc - miał chronić przed złymi mocami i dodawać sił.
Ćwikła z chrzanem**- przygotowanie
Składniki:
0,5 kg buraczków
2 łyżki octu
1 łyżka chrzanu
0,5 łyżki kminku
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować do momentu, aż buraki zmiękną (30-40 min). Buraki przecedzić, odłożyć do ostygnięcia i obrać. Buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach i skropić octem. Całość dokładnie mieszać
i dodać chrzan i kminek. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i octem. ćwikłę przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
Nie może się obejść bez sałatki z dodatkiem jajek:
Sałatka z fasolki, korniszonów i jajek**- przygotowanie
Składniki:
2 ugotowane ziemniaki
5 jajek ugotowanych na twardo
2 garście fasolki szparagowej ugotowana
4-5 korniszonów
ew. mała cebulka
2-3 łyżki majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i jajka obrać. Pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić w małe kawałki. Korniszony drobno posiekać. Cebulkę obrać, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Sparzyć. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli jeszcze zostanie trochę miejsca w żołądku, proponujemy deser: babę wielkanocną.
Baba wielkanocna - przygotowanie
Składniki:
50 dag maki
4 dag drożdży
8 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
2 gorzkie migdały
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka soli
skórka z cytryny
tłuszcz do posmarowania blachy
lukier
Przygotowanie:
Podgrzać mleko, gdy będzie letnie, rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Dodać pół szklanki mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka ubić z cukrem na parze, dodając na końcu startą skórkę z cytryny. Kiedy żółtka zbieleją, dodać drobno posiekane migdały i sól, połączyć z rozczynem. Dosypać resztę mąki, dokładnie wyrobić, dodać rozpuszczone masło i wyrobić. Blachę posmarować tłuszczem, wypełnić do
połowy ciastem, piec w 190°C ok. 60 min, polukrować.
Pozostaje życzyć Zdrowych, wesołych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy!
Zobacz też:
Zobacz na MM:Wywiady | Serwis motoryzacyjny | Photo Day - plenery fotograficzne | Blogi | Zdrowie i uroda | Konkursy MM | MoDO | Inwestycje | Recenzje | Rowery |
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?