Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielka Wieś, Zelków. Prosto z pola na talerz. Właściciel koziego gospodarstwa promuje świeże, naturalne, sezonowe jedzenie

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Nina Bojda prowadzi portal Jedzenie w terenie. Gotuje w plenerze i promuje zdrowe, sezonowe produkty
Nina Bojda prowadzi portal Jedzenie w terenie. Gotuje w plenerze i promuje zdrowe, sezonowe produkty Fot. Zbiory prywatne
Rzodkiewki grillowane na maśle, rabarbar karmelizowany na miodzie z kozim serem, grillowana młoda kapusta z masłem - na takie promowanie sezonowych warzyw, owoców, serów wpadli Agnieszka i Jarosław Strusińscy, właściciele koziego gospodarstwa. Urządzają pokaz kulinarny.

Jarosław Strusiński, który z żoną Agnieszką prowadzą w Zelkowie kozie gospodarstwo Kozart. Postawili sobie za cel promowanie zdrowego, świeżego jedzenia, zachęcanie ludzi do kupowania produktów u rolników, bez pośredników. Dlatego wymyślili projekt "Wypasiony talerz prosto z pola". To pokaz kulinarny, który zaplanowano na Wielkowiejskim Targu, a do jego realizacji zaprosili pasjonatów gotowania Ninę i Grzegorza Bojdów, którzy prowadzą portal Jedzenie w terenie.

W pokazie chodzi o promowanie sezonowych produktów. Pomysłodawca mówi, że chce zachęcać ludzi, żeby jedli to, co najlepsze, najświeższe, pewne, polskie, produkowane w pobliżu. Ważne jest to, żeby ludzie mogli sprawdzić skąd te produkty pochodzą, gdzie rośną, kto je hoduje, jak właściciel podchodzi do swoich upraw.

Obecnie z sezonowych produktów mamy: rzodkiewki, rabarbar, czereśnie, młodą kapustę, sery z własnej produkcji, miody, pojawiają się już tunelowe pomidory. Zależy nam, żeby do gotowania mieć produkty jak najlepszej jakości od zaufanych rolników - mówi pomysłodawca Jarosław Strusiński.

Gotowanie na Wielkowiejskim Targu zaplanowano w sobotę w godz. 9-12. Zajmą się tym pasjonaci Jedzenia w terenie. Nina i Grzegorz Bojdowie to m.in. uczestnicy programu telewizyjnego Family Food Fight. Pokazy gotowania robili już w wielu miejscach w plenerze: parkach, szczerych polach, winnicy, stodole, na szlakach turystycznych, zarówno latem jak i zimą.

Chcemy inspirować ludzi do gotowania z tego, co jest blisko nas, tego co świeże, co właśnie rośnie w polu, jest produktem sezonowym. Wykorzystujmy to, co jest na miejscu. Moglibyśmy dla urozmaicenia smaku dodać awokado, sok z limonki, ale naszym celem jest pokazanie, jak pyszne mogą być produkty z tego co mamy lokalnie, dlatego zrobimy sos na bazie pokrzywy, wykorzystamy kwiaty czarnego bzu, zdążymy jeszcze wykorzystać czosnek niedźwiedzi i dodać go do jajek w pomidorach - mówi Nina Bojda.

Podzieli się swoimi przepisami, żeby inspirować ludzi do korzystania w kuchni z sezonowych produktów. Na targu będą dania na słodko z grillowaną chałką karmelizowanym na miodzie rabarbarem i czereśniami oraz ubitym serkiem kozim oraz na słono z grillowanym chlebem z omletem z kozim serem i świeżą zieleniną, będzie grillowana rzodkiewka na maśle, grillowana kapusta z masłem oscypkiem i olejem koperkowo-czosnkowym oraz lemoniada na serwatce z rabarbarem, agrestem i miodem.

Pomysłodawcy tej akcji promocyjnej w swoich działaniach, nie tylko na potrzeby pokazu, ale w ogóle skupiają się na tym, żeby łańcuchy dostaw produktów spożywczych były jak najkrótsze, żeby jedzenie było świeże. Ich gospodarstwo należy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska, którego celem jest rozwój i promocja rynku żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej. Współpracuje z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, Zespołem Parków Krajobrazowych.

FLESZ - Finlandia chce wstąpić do NATO

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto