Wieczór z Kobietami i Winem [zdjęcia]

Redakcja
Sześcu wspaniałych, eleganckich potraw  mogli spróbować ci, ...
Sześcu wspaniałych, eleganckich potraw mogli spróbować ci, ... Kobiety i Wino
Udostępnij:
Sześciu wspaniałych, eleganckich potraw mogli spróbować ci, którzy wybrali się na październikowe spotkanie Stowarzyszenia Kobiety i Wino. Jednak to nie jedzenie było gwiazdą wieczoru - najważniejszą rolę grała zawartość kieliszków.

- Jeśli pijecie jedną lampkę wina tygodniowo, najwyższy czas to zmienić! - żartował David Nieuwoudt, właściciel południowoafrykańskiej winnicy Cederberg. To właśnie trunki pochodzące z RPA były motywem przewodnim poniedziałkowej kolacji ze Stowarzyszeniem Kobiety i Wino.

Zobacz też: Kelnerzy na start! Przed nami IV edycja Krakowskiego Biegu Kelnerów

Na stoły, razem z każdym z win, wjeżdżały zaskakujące dania, balansujące na granicy kuchni tradycyjnej i molekularnej. Były szyjki rakowe w kolendrze, wędzona pierś z gęsi ze śliwką i curry, tuńczyk z imbirem, marynowane płatki polędwicy z ośmiomiesięcznym serem Szafir.

Do tego regionalny ser, olej rzepakowy i świeże pieczywo. Bo, jak podkreślają członkinie stowarzyszenia, warto odkrywać na nowo nasze tradycyjne smaki.

O serwowane dania, zadbał szef kuchni z Restauracji Biała Róża. O opiekę merytoryczną - prezes stowarzyszenia Monika Bielka-Vescovi.

Kolejne spotkanie z najszlachetniejszym z alkoholi już niedługo!

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie