Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wegetariański Kraków. Popularne restauracje z dietą roślinną

Matylda Bronicka
Sylwia Penc / Polskapresse
Dieta wegetariańska i wegańska od lat wzbudza kontrowersje wśród Polaków, w dużej mierze dlatego, że nasza rodzima kuchnia bazuje na mięsie i innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Wychowani na schabowym, ziemniaczkach ze śmietaną i rosole, a jednak coraz chętniej odchodzą od tradycyjnych posiłków i szukają alternatywnej diety. Szacuje się, że wegetarianie stanowią około 10 procent naszego społeczeństwa. Wegan jest nieco mniej, ze względu na większe ograniczenia tego stylu życia. Gdzie można zjeść po wegańsku w Krakowie? Sprawdziliśmy kilka miejsc.

Cena weganizmu

Dieta wegańska wyklucza spożywanie wszelkich produktów odzwierzęcych. Gdy wegetarianie z założenia rezygnują jedynie z mięsa, ryb i owoców morza, weganie nie jedzą także jajek, nabiału i miodu. Poza dietą, weganie często decydują się na styl życia, w którym nie kupują naturalnych futer oraz wyrobów ze skóry zwierzęcej, takich jak buty czy torebki. Dodatkowo przestają korzystać z kosmetyków marek, które testują swoje produkty na zwierzętach.

Wegańskie zakupy

Już w każdym większym sklepie spożywczym można znaleźć półkę z wegańskimi zamiennikami mięsa, mleka, sera i jogurtów, a ich ceny są najczęściej nieznacznie wyższe od swoich odzwierzęcych pierwowzorów. Bazą wegańskiego mięsa najczęściej bywa soja lub warzywa strączkowe, dlatego też jest ono bogate w proteiny. Z kolei wegańskie mleko i jogurty wytwarzane są z bardzo różnorodnych składników, między innymi z ryżu, owsa, czy orzechów nerkowca. Nie zawierają one również laktozy, której według badań co trzeci Polak nie toleruje.

Wegańskie restauracje w Krakowie

O diecie wegan często mówi się, że składa się wyłącznie z sałaty, brakuje w niej różnorodności i smaku. Krakowska oferta gastronomiczna obala ten mit. W ostatnich latach pojawia się nie tylko więcej wegańskich pozycji w kartach, ale także lokali podające wyłącznie dania kuchni roślinnej. Oto lista najciekawszych restauracji, gdzie można zjeść wegańskie posiłki inspirowane różnymi częściami świata.

Mazaya Falafel

kilka lokalizacji: Krupnicza 22, Legionów Józefa Piłsudskiego 2, Stanisława Żółkiewskiego 5, Starowiślna 10, Rynek Kleparski 5

Krakowska sieć restauracji Mazaya Falafel serwuje tradycyjną kuchnię bliskowschodnią w roślinnym wydaniu. Większość dań oferowanych w karcie jest wegańska, jednak pojawia się także kilka pozycji wegetariańskich z fetą czy z serem halloumi. Menu nieco się różnią między lokalami. Na Krupniczej i Legionów Józefa Piłsudskiego karta jest najbogatsza. Poza dostępnymi w pozostałych lokalach wrapami, sałatkami, przekąskami i talerzami, znajdują się tam również również propozycje dań głównych, zestawy, zupy i desery. Pozostałe lokale są mniejsze i ich oferta jest bardziej ograniczona. Te miejsca to mniej obskurna, zdrowsza, wegańska alternatywa dla wszechobecnych kebabów. Pitę z falafelem i warzywami można kupić tu od 17 złotych. Do zamówienia często dodają darmową filiżankę słodkiej herbaty tureckiej. Dobra wiadomość dla uczniów i studentów - za okazaniem ważnej legitymacji w Mazaya Falafel można otrzymać zniżkę -20% na zamówienie.

Uapami

Plac Nowy 5/5

Tuż przy Okrąglaku znajduje się fastfood godny rywalizacji z kultowymi zapiekankami. Uapami to nieduża sieć z czterema lokalizacjami w Polsce, która przygotowuje wegańskie burgery, wrapy i nuggety z seitana, który wiernie oddaje smak i strukturę panierowanego kurczaka. Pokryli oni niszę, którą omijają największe fastfoodowe sieci w Polsce. W każdej z nich brakuje stuprocentowo roślinnej opcji, która nie jest frytkami albo sałatką. Ceny w Uapami są podobne do aktualnych cen w McDonalds - kanapki zaczynają się od 18 złotych, a za zestaw z frytkami i sosem cena wynosi 28 złotych. W menu znajdują się też dodatki i propozycje na mniejszy głód - hot dogi, frytki z ziemniaka bądź z marchewki, krążki cebulowe. Jest natomiast jeden minus, jak na fastfood przy Placu Nowym przystało, przed lokalem stoi tylko kilka stolików na zewnątrz, więc w deszczową pogodę lepiej wziąć swojego burgera na wynos.

No Bones

Bracka 15

Podczas spaceru po Starym Mieście warto zajrzeć na Bracką 15, gdzie za bramą ukryty jest niewielki lokal No Bones. Pozycje w menu są wegańskimi wersjami potraw z całego świata. Polskie pierogi, amerykański burger i koreańskie bulgogi, wszystko przygotowywane ze składników pochodzenia roślinnego. Menu jest stosunkowo krótkie, ale rozmaite. Nie brakuje także propozycji dla dzieci oraz deserów, a w dni robocze lunchu. Za danie główne należy zapłacić tu najczęściej między 30 a 40 złotych.

Bhajan Cafe

Stradomska 17

Trzysta metrów od Wawelu znajduje się wegetariańska restauracja specjalizująca się w kuchni indyjskiej. W przeciwieństwie do swoich nieroślinnych konkurentów w swojej karcie mają liczne pozycje wegańskie. Poza wegetariańskimi daniami z tradycyjnym indyjskim serem Paneer, podawane są tu Kofty, dania z tofu, warzywami, zupy i liczne dodatki, takie jak placki Naan, czy Samosy. W menu można również naleźć ciekawe zestawy zawierające mieszankę dań, przystawek i dodatków. Za sycący posiłek dla dwóch osób można się spodziewać rachunku w wysokości około stu złotych. Jest to cena porównywalna do innych indyjskich restauracji w Krakowie.

Vegan AF Ramen

Krupnicza 28/1

W ostatnich latach japońska zupa ramen cieszy się ogromnym zainteresowaniem polaków. Chociaż to w Warszawie powstało najwięcej lokali gastronomicznych, w których ta właśnie zupa jest specjalnością, to w Krakowie również ich nie brakuje. Pierwszą krakowską ramenownią, która serwuje dania stuprocentowo roślinne jest zlokalizowany na ulicy Krupniczej Vegan AF Ramen. Aktualnie cena za miskę pełną makaronu, bulionu i dodatków wynosi między 35 a 38 złotych. Jest to kilka złotych mniej niż mięsne wersje tej zupy u konkurentów, ich roślinne propozycje są cenowo podobne. Dodatki w zupach Vegan AF Ramen są bardzo zróżnicowane - od warzyw, nori i bambusa, po wegańskie „żółtko”, „bekonowe” chipsy z buraka, sojowy „kotlet schabowy” i wegański „ser” z ziemniaka. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00-16:00 dostępny jest zestaw lunchowy - przystawka, danie główne i napój w cenie 44,50 pln.

Ka Vegan Udon & Sushi

Rakowicka 14a

Inną wegańska propozycją inspirowana kuchnią dalekiego wschodu jest położony niedaleko Dworca Głównego Ka Vegan Udon & Sushi. Specjalnością tego lokalu jest wyrabiany na miejscu udon - gruby makaron pszenny, często wykorzystywany w daniach japońskich. Podawany jest tu w roślinnym wywarze z imbirem oraz dymką. Za podstawową wersję tego dania cena wynosi ok. 30 pln. Poza udonem oferują przystawki, warzywa w tempurze oraz zestawy wegańskiego sushi. Ich ceny są nieco niższe niż ceny rybnego sushi w konkurencyjnych lokalach. Za syty obiad dla dwóch osób rachunek tu wyniesie pewnie nieco powyżej stu złotych.

Sprawdź zanim wyjedziesz za granicę do pracy

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Wegetariański Kraków. Popularne restauracje z dietą roślinną - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto