Wawel - tradycja i innowacyjność

Artykuł sponsorowany

Tradycja i innowacyjność

Wawel SA to jedna z najbardziej znanych fabryk cukierniczych w Polsce. Firma szczyci się tradycjami sięgającymi początku XX wieku. W 1910 roku powstała Fabryka Cukrów i Czekolady założona przez Adama Piaseckiego. Po II Wojnie Światowej, w wyniku połączenia fabryk A. Piasecki, Suchard i Pischinger Wawel zyskał dodatkowe doświadczenie w produkcji czekolady oraz oparcie
w dziedzictwie wielkich cukierników.

W 1998 roku Spółka pojawiła się na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W 2006 roku w Dobczycach pod Krakowem powstała nowoczesna fabryka, wyposażona w najnowsze linie produkcyjne, spełniająca wszelkie normy jakości.

Jakość

Najwyższą jakość produktów Wawel zawdzięcza klasycznym recepturom pieczołowicie chronionym tajemnicą firmową, wyselekcjonowanym składnikom oraz wysokiej jakości surowcom. Nasz nowoczesny zakład produkcyjny podlega ścisłym kontrolom. Wawel przestrzega rygorystycznych norm charakterystycznych dla branży spożywczej. Gwarantem tej jakości są niepodważalne certyfikaty takie, jak ISO 9001:2008, BRC, IFS czy wdrożony system HACCP.

Niepowtarzalność

Malaga, Kasztanki, Tiki Taki – jedyne takie trio wśród pralin

Malaga, Kasztanki i Tiki Taki to najbardziej znane i cenione przez klientów czekoladki Wawel.
Pierwszą praliną produkowaną przez Wawel była Malaga. Jej historia sięga końca lat 60. XX wieku, kiedy formowano ją ręcznie. Na początku lat 70. Firma rozpoczęła produkcję Kasztanków i Tiki Taków, stosując już specjalistyczne maszyny. Czekoladki są systematycznie nagradzane w licznych konkursach branżowych i konsumenckich.

Batonik Danusia – owoc miłości o 100-letniej recepturze

Czekoladowa Danusia to owoc miłości właściciela firmy - Adama Piaseckiego do pięknej pracownicy. Na początku lat dwudziestych ubiegłego stulecia, oczarowany urzekającą urodą Danusi, mistrz cukierniczy opracował oryginalną recepturę czekoladowego batonika na dowód swojej bezgranicznej miłości. Jego wyjątkowy smak odzwierciadlał nieskończoną siłę uczucia, a nazwa i umieszczony na opakowaniu portret dziewczyny, nie zostawiały żadnych wątpliwości, komu jest dedykowana ta czekoladka.

Kukułka, Raczki, Fistaszki, Orzeźwiające – wyjątkowe, ręcznie produkowane karmelki

Karmelki od lat wykonywane są tradycyjną metodą, której zawdzięczają swój niepowtarzalny wygląd i smak. Znakomite nadzienie grylażowe z cieniutkimi nitkami karmelu jest formowane ręcznie, dzięki czemu Raczki oraz Kukułki cieszą podniebienia Konsumentów wyjątkową chrupkością i delikatnością, a oko – paskami w kontrastowych kolorach.

Przywiązanie Klientów do smaku i wyglądu karmelków spowodowało, iż w czasie przeprowadzki do nowoczesnej fabryki w Dobczycach zostały tam również przeniesione maszyny, które pozwalają na produkowanie cukierków tradycyjną metodą sprzed wieku.

SKLEPY FIRMOWE

Wawel posiada 16 własnych sklepów firmowych na terenie całej Polski. Wyjątkowy sklep firmowy Wawelu wraz z pijalnią czekolady i ogródkiem letnim znajduje się na dziedzińcu Zamku Królewskiego na Wzgórzu Wawelskim. Inną wartą uwagi lokalizacją jest między innymi Krakowskie Przedmieście w Warszawie, czy Rynek Główny w Krakowie.

FUNDACJA WAWEL Z RODZINĄ

Wawel SA w 2008 roku powołał do życia Fundację „Wawel z Rodziną”. Prowadzi ona działalność o charakterze pożytku publicznego w zakresie realizacji pomocy dzieciom i rodzinom, które z przyczyn niezależnych od siebie znalazły się w trudnej sytuacji. Celem Fundacji jest wyrównywanie szans wśród dzieci, by miały równy start w przyszłość, oraz wspieranie domów dziecka i rodzin zastępczych

Zapraszamy na naszą stronę internetową

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto