Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warszawa ma Biobazar, a Lublin swój EkoBazar

redakcja
redakcja
– Inspiracją był warszawski BioBazar. Skoro tam pomysł zdał ...
– Inspiracją był warszawski BioBazar. Skoro tam pomysł zdał ... Wojtek Nieśpiałowski
– Inspiracją był warszawski BioBazar. Skoro tam pomysł zdał egzamin, to dlaczego nie spróbować w Lublinie? – mówi Ka-tarzyna Wąsag, która Na Starym Mieście w Lublinie postanowiła otworzyć EkoBazar.

– Szukając odpowiedniego miejsca oglądaliśmy m.in. stare magazyny, ale w końcu zdecydowaliśmy się na wynajęcie lokalu w kamienicy – dodaje.

W pomieszczeniach, które przez lata zajmował sklep rowerowy, w sobotę pojawili się producenci ekologicznej żywności nie tylko z naszego regionu.

Grzegorz Lewek ze swojego gospodarstwa w Kozienicach (woj. mazowieckie) przywiózł ekologiczne warzywa.

– Większość naszych produktów sprzedajemy przez Internet. Głównie do sklepów z ekologiczną żywnością w Krakowie, Poznaniu, Gdyni, czy Zielonej Góry – mówi i częstuje różnymi odmianami pomidorów.

W gorące niedziele popołudnie klientów jest niewielu, ale Lewek nie narzeka. – To pierwsza ta impreza. Z czasem pewnie się rozkręci – mówi.

– Nie dołożymy – uśmiecha się pani Eugenia Budzyńska, która razem z mężem o 10 lat uprawia ekologiczne warzywa w Grądach (gm. Ludwin). Od ponad roku sprzedaje je głównie na stołecznym BioBazarze. – Tam zdarzają się klienci, którzy w portfelu mają więcej gotówki niż nasz całodzienny utarg – mówi. I dodaje, że w Lublinie ma ceny średnio o 50 proc. niższe – Pęczek marchewki tutaj sprzedaję za 3 zł, a w Warszawie za 5 zł.
Ceny obniżył też Sławomir Chmiel, który do Lublina przywiózł produkty z korzenia żeń-szenia. Nasiona chińskiej rośliny można było kupić za 1,5 zł, a sadzonki od 11 zł. – Myślę, że będę tu jeszcze przyjeżdżał – deklaruje.

– Przyjechałam tu specjalnie, głównie po pieczywo. Nie dojechało, ale ma być za tydzień – uśmiecha się pani Maria, którą spotkaliśmy przy stoisku z warzywami. – To bardzo dobra inicjatywa – dodaje

– W wakacje wielu producentów ma zajęte cztery niedziele w miesiącu, bo jeżdżą na różne jarmarki – tłumaczy Katarzyna Wasąg. – Jesienią będzie ich o wiele więcej – zapowiada.

EkoBazar w kamienicy przy ul. Bramowej 4-6 będzie odbywał się w każdą sobotę w godzinach od 8 do 17. Swoje produkty mogą na nim sprzedawać tylko rolnicy, którzy prowadzą certyfikowane gospodarstwa ekologiczne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto