Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Forum Żywności. Europosłanka z Krakowa na jego czele

Redakcja
Fot. Adam Jankowski / Polskapresse
W Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Forum Żywności (EFF - European Food Forum). Pięciu europosłów założycieli (Róża Thun z EPL, Clara Aguilera (S&D), Irene Tolleret (Renew Europe), Asim Ademov (EPP) oraz Brando Benifei (S&D) podpisało we wtorek 5 listopada 2019 roku statut organizacji. Celem EFF jest inicjowanie publicznej debaty oraz szukanie rozwiązań zmierzających stworzenia skutecznej i sprawiedliwej polityki żywnościowej. Na czele forum stanęła europosłanka z Krakowa Róża Thun, która zajmuje się kwestiami podwójnej jakości produktów w Komisji Rynku Wewnętrznego.

Europejskie Forum Żywności ma skupiać decydentów politycznych, podmioty zaangażowane w system produkcji i dystrybucji żywności, organizacje pozarządowe, naukowców i uczelnie. Cel - szukanie rozwiązań na wyzwania istniejące w systemie produkcji żywności.

Inicjatywa pięciu europosłów stawia sobie za cel uporanie się z wieloma współczesnymi wyzwaniami w sektorze żywnościowym. Chodzi o kompleksowe podejście do kwestii systemu, który obejmuje takie zagadnienia jak: ochrona praw konsumentów, zdrowie, bezpieczeństwo i jakość żywności, ochrona środowiska i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, polityka rolna oraz gospodarczy rozwój sektora.

Europejskie Forum Żywności jest otwarte dla wszystkich podmiotów związanych z szeroko rozumianą polityką żywnościową w UE - od europosłów, rolników i ich zrzeszeń, firm produkujących żywność zaczynając, kończąc na firmach dystrybuujących żywność, europejskich i krajowych stowarzyszeniach i organizacjach sektorowych.

Wszystkie podmioty zainteresowane włączeniem się w działalność Europejskiego Forum Żywności mogą już od dzisiaj wysyłać zgłoszenia do sekretariatu Forum [email protected].
 
10 grudnia br. odbędzie się w Parlamencie Europejskim uroczysta inauguracja działalności Forum.
 
Według szeroko zakrojonych badań przeprowadzonych przez Komisję Europejską z inicjatywy europosłanki Róży Thun, 9 proc. porównywalnych produktów różniło się składem chociaż opakowanie były identyczne. Natomiast kolejne 22 proc. produktów o różnym składzie miało podobne opakowania.

Według badań przeprowadzonych przez UOKIK, aż 30 proc. konsumentów wierzy, że istnieją różnice w jakości żywności w Polsce i krajach zachodnich. Polski regulator także przeprowadził swoje badania – wynika z nich, że istotne różnice dotyczyły m.in.: chipsów Crunchips, serków Almette z ziołami, czekolady Milka z orzechami i napojów Lipton Ice Tea Peach lub FuzeTea.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Forum Żywności. Europosłanka z Krakowa na jego czele - Dziennik Polski

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto