W tym roku Festiwal odbędzie się 23 maja, a rozpocznie o godzinie 16. Jak co roku zorganizowany zostanie konkurs na najlepszą zupę przygotowaną przez kucharzy - amatorów, a także przez profesjonalistów - restauratorów z całego Krakowa i regionu. Najlepsze zupy zostaną nagrodzone Złotą, Srebrną i Brązową Łyżką oceniać je będzie specjalnie powołane "gastronomiczne” jury pod przewodnictwem, Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.
Tradycją imprezy jest wspólne gotowanie przez wszystkich kucharzy zupy "placówki”. Nazwa jest również pomysłem kazimierskich i krakowskich restauratorów - w wielkim garze lądują bowiem wszystkie warzywa, które można kupić na straganach na placu Nowym. "Placówka” jest wiec zupą tradycyjną, ale co rok smakuje inaczej.
Podczas trwającej całe popołudnie i wieczór (i noc) imprezy, konkursowych zup będą mogli spróbować wszyscy, którzy zawitają na Kazimierz. Poza Placem, zupy będzie można skosztować we wszystkich uliczkach Kazimierza, będą serwować je restauracje, bary i puby.
Centralnym punktem festiwalu będzie Plac Nowy, gdzie oprócz degustacji zup będzie można zrzucić kalorie przy muzyce. Program artystyczny jest tak skomponowany, by można było się dobrze bawić, a jednocześnie poczuć szczególny klimat Kazimierza. W tym roku wystąpią miedzy innymi : Paulina Bisztyga, zespoły: Frittata, Kabaret Kuzyni oraz aktorzy Teatru KTO.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?