W konkursie wzięło udział 27 szkół z Polski, jak również 7 szkół z zagranicy m.in. z Gruzji, Słowacji, Francji, Niemiec oraz Chin. Konkurs odbył się w czterech kategoriach: Barman, Kelner, Kucharz oraz Cukiernik.
W kategorii Barman wzięło udział 19 uczniów z całej Polski. Uczeń szkoły Patryk Szyrszeń z klasy 4G2 sporządził napój bezalkoholowy „Fruity Forest” o smaku leśnych owoców aromatyzowanych przyprawami korzennymi zdobywając zaszczytne III miejsce.
W kategorii Kelner – Kamila Florek oraz Klaudia Wydra z klasy 4G2 zaaranżowały stół o nazwie Podhalańskie delicyje. Dziewczyny otrzymały wyróżnienie za profesjonalną obsługę kelnerską. Dodatkowo zespół kelnerski wygrał dla uczniów naszej szkoły darmowe warsztaty gastronomiczne ufundowane przez właścicieli aplikacji cookpad.
W kategorii Kucharz wzięło udział 27 uczestników, z którymi rywalizowała Karolina Smreczek z klasy drugiej technikum gastronomicznego. Uczennica sporządziła mus z pstrąga z galaretką z suski sechlońskiej oraz sosem z karmelizowanych buraków flambirowanych śliwowicą.
Podczas konkursu uczniowie uczestniczyli w warsztatach pt. Dziedzictwo kulinarne, a współczesna kuchnia poprowadzonych przez Mistrza Tomasza Smoczyka – szefa kuchni Grand Hotel.
ZOBACZ KONIECZNIE
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?