Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Zapłonęły "Ptaki" Hasiora, czyli płomienie zwycięstwa w Koszalinie [WIDEO, ZDJĘCIA]

Zapłonęły "Ptaki" Hasiora, czyli płomienie zwycięstwa w Koszalinie [WIDEO, ZDJĘCIA]

Letnie Półkolonie 2024 w Łodzi. Wszystko, co powinieneś wiedzieć!

Letnie Półkolonie 2024 w Łodzi. Wszystko, co powinieneś wiedzieć!

Polecamy

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek

Majowe wydarzenia w Aptece Designu

Majowe wydarzenia w Aptece Designu

Wisła Kraków o ekstraklasę musi walczyć nie tylko na boisku

Wisła Kraków o ekstraklasę musi walczyć nie tylko na boisku