Już za kilka dni przed krakowskimi cukierniami ustawią się ogromne kolejki. Powód? Tłusty czwartek. Może zamiast stać godzinami po pączki, spróbujemy usmażyć je sami.**Wbrew pozorom, nie jest to skomplikowane, a przepis jest dość prosty.
Zobacz również:
Przepis na pączki - składniki:
Do wykończeniaprzygotowujemy cukier puder, lukier lub polewę czekoladową . Pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku). |
Przepis na pączki - wykonanie:
Cukier i drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem do rozpuszczenia drożdży i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać pozostałą mąkę, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło i ocet lub spirytus. Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki ciasta, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).
W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec lewamy lukrem lub czekoladą, albo posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.
Jak zrobić pączki na tłusty czwartek. Przepisy i porady [WIDEO]
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?