Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2024. 10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na święto łasuchów

mad
Jak zrobić idealne domowe pączki  na Tłusty Czwartek 2024? Zobacz nasz poradnik i przepis na pączki jak u babci od Koła Gospodyń Wiejskich.
Jak zrobić idealne domowe pączki na Tłusty Czwartek 2024? Zobacz nasz poradnik i przepis na pączki jak u babci od Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. Wojciech Matusik
Już niedługo czeka nas wielkie święto łasuchów – tłusty czwartek. To wtedy nie liczymy kalorii, delektując się słodkimi wypiekami. Do najpopularniejszych należą pączki, oponki i faworki. Można kupić je w cukierni, ale o wiele większą satysfakcję daje ich samodzielne przygotowanie. Sprawdź nasze wskazówki, które ułatwią to zadanie! Zobacz też przepis na „pączki jak u babci” od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich.

Przepisów na domowe pączki czy oponki jest wiele, jednak nawet podanie szczegółowej receptury nie gwarantuje cukierniczego sukcesu.

W tym wypadku lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych, dlatego zebraliśmy praktyczne porady, które od lat wykorzystują panie domu przy przygotowywaniu wypieków.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.  Znajdziesz tam praktyczne porady, jak przygotować pączki idealne

Pączki z 20 żółtek i 15 jaj, czyli bardzo stary przepis na pączki idealne

Przy okazji przypominamy bardzo stary przepis na pączki. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka popularnych książek kucharskich i poradników dla gospodyń, w wydanej w 1866 roku książce "Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast", proponuje pączki z 20 żółtek i 15 jaj! Smażone oczywiście na „szmalcu”.

Pół kwartą mleka gorącego zaparzyć pół kwarty mąki i doskonale wyrobić, gdy przestygnie wlać 4 łuty drożdży, rozdrobnionych w kwaterce mleka zimnego. Gdy to wyrośnie wsypać pół funta cukru, 20 żółtek i 15 całych jaj, dla zapachu trochę gorzkich migdałów i sypać tyle mąki, aby ciasto było wolne. Następnie wyrabiać z godzinę, na wyrabianiu ciasta bowiem zależy dobroć pączków, gdy dostatecznie wyrobione dodać pół funta masła młodego rozpuszczonego trochę; gdy zacznie ciasto dobrze rosnąć, wyrzucić lekko na stolnicę mąką posypaną, rozciągnąć ręką, dobrze nakładać konfiturami, których powinno być wiele i to bez syropu nie inne jak wiśniowe, malinowe lub marmolada gęsta bardzo; zawijać jak pierogi, szklanką obrzynać, obsypać mąką i układać na sito w ciepłem miejscu; jak dobrze podrosną, wrzucać na gorący szmalec wyrośniętą stroną, w czasie smażenia wstrząsać rondlem. Próbować kawałkiem ciasta czy szmalec gorący, gdyż takowy nigdy się nie zagotuje, choćby się spalił; jeżeli ciasto rzucone rumieni się, to już dobre, jeżeli zaś blade, to jeszcze szmalec nie dość gorący. Po wyjęciu natychmiast cukrem obsypać.

Dziś już nikt takich pączków nie smaży. Ale dzięki naszemu poradnikowi, usmażysz pączki „jak u babci”!

Przepis na pączki od pań z Koła Gospodyń Wiejskich

Domowe pączki grzechu warte.
Domowe pączki grzechu warte. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Mamy też dla Was przepis na pyszne pączki od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 8 żółtek
  • 100 ml oleju
  • 50 gram spirytusu
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu lub oleju do smażenia

Składniki na nadzienie

  • 80 dag marmolady różanej

Wykonanie
Z drożdży, mleka, 1 szklanki mąki i cukru wanilinowego zrobić rozczyn. W międzyczasie utrzeć żółtka i jajka z cukrem. Kiedy rozczyn jest wrośnięty dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i powstanie jednolita kula o szklistym wyglądzie.
Tak przygotowane ciasto ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swą objętość czterokrotnie, wyłożyć je na stolnicę, wyciąć krążki szklanką, na środku każdego krążka ułożyć marmoladę (ilość według uznania).
Skleić pączki i odstawić, aby wyrosły.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu, odrobiną ciasta sprawdzić czy jest już odpowiednio rozgrzany. Pączki smażyć z obu stron. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Zobacz też inne przepisy na domowe pączki:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tłusty czwartek 2024. 10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na święto łasuchów - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto