Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tarnowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku

Marian Satała
Uczestnicy festiwalu dbają o piękny wystrój swoich stoisk
Uczestnicy festiwalu dbają o piękny wystrój swoich stoisk Marian Satała
W niedzielę na tarnowskim Ryn-ku odbędzie się półfinałowy kiermasz 8. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Rozpocznie się o godz. 10 i do godz. 18 będzie można kosztować małopolskich specjałów, smacznie prezentujących się na stoiskach wystawców. Będzie też okazja do wzięcia udziału w plebiscycie.

Dla osób, które tego dnia odwiedzą tarnowski Rynek , organizatorzy przygotowali szereg atrakcji, m.in. pokaz gotowania. Zaplanowano też ucztę muzyczną - wystąpią After Day, Leliwa Jazz Band, a na zakończenie koncert da zespół Personel.

Organizatorami imprezy są Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Tarnowskie Centrum Kultury i Urząd Miasta Tarnowa. O godz. 17 nastąpi rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak", wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom festiwalu i losowanie nagród dla publiczności. Laureaci półfinałów otrzymają przepustkę do finału, w którym wybierane są najlepsze produkty całej Małopolski. Odbędzie się on 25 i 26 sierpnia na pl. Wolnica w Krakowie.
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne.

W tarnowskim półfinale jak zwykle oceniane będą produkty w czterech kategoriach, wśród ekologicznych przysmaków będzie można skosztować biosoków z firmy Przetwórstwo Owocowo--Warzywne "Kamionna" Grzegorza Muchy i razowca lipnickiego z masłem ziołowym z gospodarstwa ekologicznego Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej.

Wśród specjałów o pierwszeństwo rywalizować będzie chleb żarnowy z piekarni "U Dańca" z Łomnej i danie z fasoli piękny jaś z doliny Dunajca proponowane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała. W kategorii "Smakołyki z legendą" będzie aż dziesięciu wystawców, którzy przyjadą z wędlinami, miodami, chlebem. W kategorii "Jak u mamy" startuje czterech wystawców, którzy proponują takie atrakcje, jak kotne kluski ze słoniną, kluski ziemniaczane z farszem serowym okraszane skwarkami, rosół polski i kotlety z białej fasoli.

Wybieramy Superkota! Zobacz fantastyczne zdjęcia kotów i oddaj głos na najpiękniejszego!

Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto