- Zima w Małopolsce ma smak kiszonej kapusty, miodu, warzywnej zupy i buraczków na ciepło. O tej porze roku chętniej wybieramy potrawy rozgrzewające i wzmacniające odporność - mówi Natalia Adamska-Golińska z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.
Zobacz też: KRAKÓW. Weekend za darmo: imprezy, koncerty, sport i wydarzenia [wstęp wolny]
11 stycznia Targ Jesienny zmieni swoje oblicze. Choć zima w tym roku jest wyjątkowo łagodna i ciepła, natura wciąż rządzi się swoimi prawami, dlatego warto zmienić typowo jesienne produkty na te charakterystyczne dla sezonu zimowego.
- Zmieniamy nazwę, bo zmienia się pora roku i asortyment, którym dysponują nasi rolnicy i przetwórcy. Cały urok i smak naturalnego, lokalnego jedzenia tkwi w tym, że jest sezonowe - tłumaczy Bożena Pietras-Goc z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.
Stoiska będą czynne w każdą zimową sobotę od godziny 8 do 13. Wśród oferowanych produktów będzie można znaleźć sery, tradycyjne wędliny, wiejskie kury, a także świeże jaja, wędzone ryby, miody, soki tłoczone, tradycyjnie wypiekane pieczywo oraz warzywa i owoce. Są to produkty pochodzące wyłącznie z Małopolski, od sprawdzonych dostawców - z ekologicznych i tradycyjnych gospodarstw.
Targ Zimowy jest kontynuacją Targu Jesiennego, który cieszył się sporą popularnością wśród mieszkańców. Dostrzegając zapotrzebowanie na świeżą żywność prosto od producentów organizatorzy planują również edycję wiosenną i letnią.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?