Ta dieta sprzyja twojemu mózgowi. Oto 6 produktów wspomagających pamięć i koncentrację, które musisz mieć w swoim jadłospisie

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Jagody i orzechy dodane do porannego musli, filiżanka zielonej herbaty wypita między posiłkami, gotowana na parze ryba popita kieliszkiem czerwonego wina, a na kolację sałatka z zielonych warzyw z dodatkiem pestek dyni – to przykład menu, które odżywi mózg, wzmocni pamięć i uchroni przed chorobami neurodegeneracyjnym.
Jagody i orzechy dodane do porannego musli, filiżanka zielonej herbaty wypita między posiłkami, gotowana na parze ryba popita kieliszkiem czerwonego wina, a na kolację sałatka z zielonych warzyw z dodatkiem pestek dyni – to przykład menu, które odżywi mózg, wzmocni pamięć i uchroni przed chorobami neurodegeneracyjnym. anaumenko/123rf
Udostępnij:
Czy odpowiednią dietą można wpłynąć na pracę mózgu albo ułatwić zapamiętywanie? Tak! Sięgając świadomie po konkretne produkty można stworzyć codzienny jadłospis, który wpłynie korzystnie na budowę mózgu, poprawi pamięć i koncentrację, a także opóźni procesy starzenia oraz zapobiegnie chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzhaimera. Sprawdź, co powinno zniknąć, a znaleźć się w „menu dla zdrowego mózgu”.

Te produkty szkodzą mózgowi

Aby nasz mózg sprawnie pracował nie wystarczy sięgać po wybrane produkty, należy także ograniczyć lub wyeliminować spożycie niektórych potraw. Jedzone często mogą prowadzić do gorszego samopoczucia, a także do poważnych chorób.

Tych produktów nie należy spożywać:

  • Słodzone napoje ze względu na wysoką zawartość cukru sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2. Cukrzyca ma z kolei udowodniony wpływ na ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzhaimera. Ponadto podwyższony poziom cukru we krwi może sprzyjać rozwijaniu się demencji.
  • Żywność wysoko przetworzona, czyli przekąski słodkie i słone, gotowe posiłki, takie jak makarony czy sosy, są źródłem zbędnych tłuszczów, soli i cukru, które sprzyjają otyłości. Ponadto jedzenie smażonych potraw i przetworzonego mięso negatywnie wpływa na proces uczenia się i zapamiętywania.
  • Tłuszcze trans znaleźć można m.in. w baraninie i wołowinie, maśle, tłustym mleku, a także w sklepowych ciastach i ciasteczkach, chipsach i innych gotowych przekąskach. Ich spożywanie może przyczynić się do pogorszenia pamięci i funkcji poznawczych, a także zwiększyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzhaimera.
  • Alkohol spożywany w nadmiarze zmniejsza objętość mózgu, może zaburzać proces zapamiętywania i snu oraz zmieniać sposób zachowania. Jest szczególnie niebezpieczny dla nastolatków oraz dla kobiet w ciąży.

ZOBACZ W GALERII: Jakie produkty wpływają dobrze na pracę mózgu?

Jedz te produkty – będziesz mieć sprawny i zdrowy mózg

Niektóre pokarmy mogą pozytywnie wpływać na pracę naszego mózgu. Kluczem do ich wyboru są składniki odżywcze, które chronią układ nerwowy przed stanem zapalnym, wspierają pamięć i rozwój mózgu. Wśród nich znajdziemy m.in. antyoksydanty, które przeciwdziałają wolnym rodnikom niszczącym komórki nerwowe oraz kwasy tłuszczowe omega-3 – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Jadłospis zdrowy dla naszego mózgu powinien być zróżnicowany i bogaty w warzywa, w szczególności zielone, rośliny strączkowe, owoce jagodowe, a także w produkty pełnoziarniste oraz pestki, orzechy oraz ryby.

Zobacz także:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Ta dieta sprzyja twojemu mózgowi. Oto 6 produktów wspomagających pamięć i koncentrację, które musisz mieć w swoim jadłospisie - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie