Szybki przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Wystarczy 5 minut, by je zrobić

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Rogaliki gotowe. Smacznego!
Rogaliki gotowe. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubisz słodycze, a także szybkie przepisy? Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą z pewnością Ci się spodobają. Oprócz tego, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Co ważne, można je jeść zaraz po upieczeniu. Sprawdź, jakie to proste i zobacz przepis na szybkie rogaliki z czekoladą.

W skrócie

Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą - szybki przepis

Mamy dla Ciebie przepis na bardzo łatwe w wykonaniu rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Przygotujesz je w kilka minut, a gdy wstawisz do pieczenia, dom napełni się cudownym aromatem cynamonu. Dodatkowo nadzienie z czekolady poprawi nam humor i podniesie poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

W przepisie proponujemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można obecnie kupić w niemal każdym, większym sklepie. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i szybko upieczemy pyszne rogaliki idealne na śniadanie, podwieczorek czy wieczorną przekąskę.

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą

(8 rogalików, czas przygotowania: ok. 5 min, czas pieczenia: 15 min)

W drugiej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Tą mieszanką posyp rogaliki przed pieczeniem.
W drugiej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Tą mieszanką posyp rogaliki przed pieczeniem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ciasto francuskie (opakowanie 375 g)
  • 16 kostek czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jak przygotować rogaliki z czekoladą krok po kroku?

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

  2. Gotowe ciasto francuskie podziel na 8 równych kwadratów.

  3. Na każdym kwadracie połóż w jednym rogu 2 kostki czekolady.

    Nasza rada: rogaliki z ciasta francuskiego możesz nadziewać także powidłami śliwkowymi, ulubioną konfiturą lub ugotowanym wcześniej budyniem.

  4. Zawiń ciasto formując rogaliki.

  5. W miseczce roztrzep jajko widelcem i posmaruj rogaliki.

  6. W drugiej miseczce połącz cukier z cynamonem i tą mieszanką posyp rogaliki.

  7. Piecz rogaliki w dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez ok. 15 min. Gotowe.

Rogaliki z ciasta francuskiego najlepiej smakują na ciepło. Możesz przegotować większą porcję i gdy poczujesz ochotę na pysznego, ciepłego rogalika wystarczy podgrzać go ok. 5 min w dobrze rozgrzanym piekarniku. Smacznego!

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Materiał oryginalny: Szybki przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Wystarczy 5 minut, by je zrobić - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie