Warto już teraz wszystko zaplanować. Pomyśleć o zakupach, dekoracjach i dodatkach, by podkreślić odświętność i wyjątkowość rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy.
Pięknie udekorowany stół zachwyci
W czasie Świąt Wielkanocnych centralnym punktem wnętrza jest stół. To przy nim zasiadamy na rodzinne śniadanie i obiad. Postarajmy się, aby świąteczny stół kusił nie tylko wyjątkowymi potrawami, ale i zachwycał odświętną aranżacją. Po okresie długiej szaro-białej zimy przychodzi pora na eksplozję kolorów, ale radzimy zacząć od doboru kolorystyki pasującej do aranżacji wnętrza. Niemal w każdym domu, królują żółte kurczaczki, zielona rzeżucha i wielobarwne pisanki.
Malowanie pisanek to dobra zabawa
Malowanie pisanek to wspaniała okazja do twórczej pracy z dzieckiem. Najprostszą metodą ozdoby jajek jest pomalowanie ich farbkami plakatowymi. Nie wymaga to wiele pracy ani zdolności plastycznych. Jedynym ograniczeniem jest tu wyłącznie nasza fantazja w doborze kolorów i wzorów.
Bardzo ciekawy efekt można uzyskać, kolorując pisankę kredkami świecowymi. Podobnie, jak w przypadku pierwszej metody, nasz mały pomocnik nie musi odznaczać się wybitnym talentem plastycznym, by stworzyć wyjątkową, ładną pisankę.
Jajka można też zafarbować kupionymi barwnikami (bywają w sklepach spożywczych) – w proszku lub w formie tabletek, które rozpuszcza się w połowie szklanki wody i dodaje łyżkę octu. Tak zabarwione pisanki maluch może ozdobić wzorkami robionymi zwykłymi kolorowymi flamastrami.
Tradycyjnie, mamy też do wyboru sporo naturalnych barwników do barwienia jajek, którymi posługiwały się jeszcze nasze babcie. Do najbardziej dostępnych należą łupiny cebuli, buraki, czerwona kapusta, kurkuma.
Co przyniesie zajączek
Co może ucieszyć dzieci? Wiadomo, prezenty. Mogą to być czekoladki w kształcie zajączków, wielkanocne puzzle, kolorowanki wielkanocne, przeróżne koszyczki, kurczaki - przytulanki, a nawet lego z zajączkiem i pisankami.
Udając się w gości, dobrze jest zaopatrzyć w zestawy prezentowe, z reguły składające się z luksusowych łakoci, wytwornych alkoholi, ekskluzywnej herbaty czy kawy. Obdarowani z pewnością nie będą zawiedzeni!
Wielkanocy nie wyobrażamy sobie bez żurku, jajek i piaskowej baby. Ale oprócz tradycyjnych potraw możemy przygotować specjały, którymi zaskoczymy gości.
Jajka królem Wielkanocy
Zarówno podczas śniadania, jak i późniejszych spotkań przy stole z bliskimi nie powinno zabraknąć jajek pod różną postacią. Są one symbolem wzajemnych życzeń, ponadto w chrześcijaństwie ściśle wiąże się je ze zmartwychwstaniem. Skorupka symbolizuje to, co stare, żółtko zaś to, co nowe. Do wielkanocnego koszyczka jajko trafia jako znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią i odrodzenie się wiernych w jego osobie.
Najbardziej popularną formą podawania jajek jest ich faszerowanie - tutaj gospodynie mają naprawdę duże pole do popisu. Tradycjonalistom polecamy farsz pieczarkowy czy chrzanowy. Coraz popularniejsze staje się nadziewanie jajek pastą z tuńczyka, łososia i szpinaku. Wszystkie są bardzo proste do zrobienia - wystarczy ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i utrzeć je z wymienionymi składnikami, dodać majonez i przyprawy.
Musi być baba, może - ciasto szpinakowe
Jeśli święta, to także słodkości. Tradycyjnie skusimy się na mazurka i ucieraną babę, które są wielkanocną klasyką. Możemy też odrobinę poeksperymentować z łakociami, by wprowadzić nieco wiosennych nowości. Szpinakowe ciasto będzie w kolorze zielonym, a jak wiadomo, kolory zielony i żółty najlepiej komponują się z wiosennym, radosnym nastrojem.
Partnerzy Tematu Tygodnia:
- ART SZKOLENIA
- BARSZCZE KOLIBER
- BIO-FARMA
- FLOWER EXPRESS
- KINGA przetwory
- OWOCOWA PACZKA
- POLSKI SPICHLERZ
- PUDEŁKA PREZENTOWE
- SŁODKIE BOXY
- SMACZNA JAMA
- SWOJSKA PIWNICZKA
- SYMBOL SMAKU
- TARG PIETRUSZKOWY
- Zakwasy na barszcze TAKAPOL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?