Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Skład lodów często pozostawia wiele do życzenia! Radzimy, jak wybrać najzdrowsze lody i czym kierować się podczas zakupu

Monika Góralska
Monika Góralska
Chcąc zjeść zdrowy deser dla ochłody warto poszukać lodów jogurtowych. Zawierają one żywe kultury bakterii, które mają właściwości probiotyczne. Dzięki temu wpływają korzystnie na nasz organizm.
Chcąc zjeść zdrowy deser dla ochłody warto poszukać lodów jogurtowych. Zawierają one żywe kultury bakterii, które mają właściwości probiotyczne. Dzięki temu wpływają korzystnie na nasz organizm. Anastasiia Stiahailo/Getty Images
Lody kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. To punkt obowiązkowy każdego letniego wyjazdu. Lody są pyszne i skutecznie chłodzą podczas upalnych dni. Nie możemy jednak zapominać, że lody to słodycze i należy je tak samo traktować, a więc sięgać po nie tylko od czasu do czasu i w niewielkich ilościach. Czy lody są zdrowe i czym się kierować przy ich wyborze, a czego unikać? Sprawdź!

Lody to mrożony deser przygotowany na bazie mleka, śmietanki, soku owocowego lub wody z dodatkami smakowymi.

Spis treści

Rodzaje lodów

Ze względu na skład lody można podzielić na:

  • mleczne lub śmietankowe – ich podstawowym składnikiem jest mleko lub śmietanka, zawierają także jaja, cukier i dodatki smakowe takie jak wanilia, kakao czy mus owocowy,
  • sorbety – mrożone soki owocowe lub woda z cukrem i owocowymi dodatkami,
  • mrożone jogurty – ich bazą jest jogurt, który zawiera mniej tłuszczu i kalorii od mleka oraz śmietanki, a także żywe kultury bakterii.

Zobacz: Kto nie powinien jeść lodów? Czy lody są zdrowe na gardło i jak działają na anginę? Sprawdź, kto powinien uważać na mrożone desery

Lody dzieli się również ze względu na sposób produkcji na:

  • przemysłowe – wytwarzane na masową skalę i kupowane w sklepach spożywczych, są to lody na patyku, w waflu lub w pudełku,
  • cukiernicze – sprzedawane w budkach z lodami i nakładane do wafelka lub pucharka z automatów (lody włoskie, kręcone, desery lodowe),
  • rzemieślnicze – produkowane w małych manufakturach, w podobny sposób jak lody domowe, które można zrobić samodzielnie w domu.

Czy lody są zdrowe? Skład lodów często pozostawia wiele do życzenia

Lody powinny składać się z mleka, śmietany, żółtek jaj, cukru oraz dodatków smakowych takich jak wanilia, kakao czy owoce. Lody o takim składzie zawierają duże ilości białka, witamin A, B, C, D i E oraz cennych mikroelementów, takich jak wapń czy magnez. Obecnie dostępnych jest również dużo lodów przeznaczonych dla wegan lub osób z nietolerancją laktozy. W takich produktach zamiast mleka krowiego stosuje się mleko kozie, owcze lub napoje roślinne np. sojowe, kokosowe czy ryżowe.

Niestety większość lodów przemysłowych takich jak lody na patyku, w waflu czy w opakowaniach o różnej pojemności dostępnych w sklepach spożywczych, oprócz wyżej wymienionych składników, zawiera również sporo innych, zbędnych dodatków takich jak emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze czy różne rodzaje cukrów.

W wielu z nich także zamiast mleka czy śmietanki znajdziemy mleko w proszku lub serwatkę, a owoce zastępowane są syropem glukozowo-fruktozowym i syntetycznymi aromatami. Aby dokładniej dowiedzieć się, z czego robione są lody, należy przyjrzeć się ich składowi.

Lody mleczne z polewą czekoladową Big Milk – skład:
odtworzone odtłuszczone mleko (50%), oleje roślinne (kokosowy, rzepakowy), cukier, syrop glukozowy-fruktozowy, miazga kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, preparat serwatkowy (mleko), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), śmietanka w proszku (0,2%), aromaty. Lód na patyku o pojemności 110 ml zawiera 14 g cukru, czyli prawie 3 łyżeczki.

Niestety podobnie sytuacja wygląda nawet w przypadku lodów, które chętnie spożywane są przez dzieci. Popularne wśród młodzieży lody Ekipy, które w ostatnim czasie cieszą się niesłabnącą sławą, zawierają w swoim składzie mnóstwo cukru oraz zbędne substancje takie jak mączka chleba świętojańskiego, guma guar czy aromaty.

Dla porównania na sklepowych półkach znajdą się również lody z dobrym składem np. sorbet truskawkowy Jan: truskawki 72 proc. (zanieczyszczenia mineralne 0,05 proc.), woda, cukier, błonnik. Zawartość cukru: 9,6 g na 100 g produktu. Również lody śmietankowe truskawkowe Marletto z 6 składników: przecier truskawkowy, śmietanka, cukier, mleko odtłuszczone, żółtka jaj, koncentrat soku z buraków, które jednak zawierają sporo cukru, bo aż 24 g na 100 g produktu, ale w przypadku lodów jest to normalne.

Lody muszą zawierać więcej dodatków smakowych i cukru, ponieważ niska temperatura produktu osłabia wyczuwanie go przez nasze kubki smakowe.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie lodów?

  • czytaj etykiety – przed zakupem lodów zawsze sprawdzaj ich skład. Unikaj szczególnie lodów, które zawierają syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, tłuszcze utwardzone, gumę guar sztuczne barwniki i aromaty,
  • im mniej składników, tym lepiej – lody powinny składać się ze śmietanki i/lub mleka, cukru i żółtek jaj oraz dodatków takich jak wanilia, kakao czy owoce. Wszelkie inne substancje są zbędne, a często również szkodliwe dla zdrowia,
  • unikaj sztucznych dodatków – takich jak utwardzone tłuszcze roślinne, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki i aromaty, guma guar, emulgatory, stabilizatory,
  • zwróć uwagę na sposób przechowywania – upewnij się, że lody nie były rozmrożone i zamrożone ponownie, ponieważ w rozmrożonym produkcie rozwijają się bakterie. Produkt był ponownie zamrażany, gdy w lodach lub na ich powierzchni znajdują się kryształki lodu.
  • lody to słodycze – zawierają one spore ilości cukru i tłuszczu, zwykle są też kaloryczne, nawet sorbety, dlatego należy je spożywać sporadycznie w niewielkich ilościach.

Pij zdrowe koktaile

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Skład lodów często pozostawia wiele do życzenia! Radzimy, jak wybrać najzdrowsze lody i czym kierować się podczas zakupu - Strona Zdrowia

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto