Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Siedemnasta edycja Festiwalu Pierogów: kulinarne smakołyki i dobra muzyka

Paweł Gzyl
Paweł Gzyl
Od czwartku do niedzieli potrwa siedemnasta edycja krakowskiego Festiwalu Pierogów. Smakowite zapachy jak co roku będą się unosić nad Małym Rynkiem. Nie zabraknie również kulturalnych atrakcji - koncertów ciekawych zespołów.

Nie od dziś wiadomo, że pierogami polska kuchnia stoi – przekonamy się o tym podczas 17. Festiwalu Pierogów. W dniach 14-18 sierpnia nad Małym Rynkiem uniosą się smakowite aromaty: farszów z mięsa z dodatkiem złocistej cebulki, ze szpinaku, słodkiego sera czy borówek. Oprócz tradycyjnego kilkudniowego ucztowania i warsztatów kulinarnych czeka na nas również program artystyczny.

- Jak co roku spróbujemy pierogów z różnych punktów gastronomicznych, które zawalczą o dwie nagrody: przyznawaną przez jurorów statuetkę św. Jacka z pierogami oraz nagrodę publiczności – statuetkę Kazimierza Wielkiego - zapowiada Aleksandra Bałda z Krakowskiego Biura Festiwalowego, które organizuje imprezę.

Na najlepsze pierogi będzie mógł zagłosować każdy, kto 16 i 17 sierpnia odwiedzi Mały Rynek, skosztuje oferowanych produktów i wypełni kupon konkursowy. Laureatów poznamy 18 sierpnia w samo południe.

- Każdego festiwalowego dnia z niezwykłą przyjemnością nie tylko zjemy, ale też ulepimy pierogi. 16 i 17 sierpnia w godzinach: 12, 14 i 16, jak również 18 sierpnia w godzinach: 13, 14.30 i 16 weźmiemy udział w darmowych warsztatach lepienia pierogów – sztuki dla jednych łatwej, dla innych trudnej, lecz dla wszystkich satysfakcjonującej i pysznej w efektach - dodaje Aleksandra Bałda.

15 sierpnia to dzień Cudownej Mocy Bukietów. W ramach wydarzenia towarzyszącego Festiwalu Pierogów na scenie odbędą się pokazy florystyczne, występy artystyczne, a także konkurs na najpiękniejszy bukiet zielny.

W czasie ucztowania nie zabraknie koncertów zespołów prezentujących różne style. 16 sierpnia wystąpi jazzowy zespół Buskers Band, 17 sierpnia grająca alternatywny rock formacja Muzyka Końca Lata, a 18 sierpnia - bluesowy Hard Times. Początek - godzina 20.

WIDEO: Magnes. Kultura Gazura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Siedemnasta edycja Festiwalu Pierogów: kulinarne smakołyki i dobra muzyka - Dziennik Polski

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto