Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sarmacka uczta na Zamku w Pieskowej Skale [program]

Redakcja
15 - 16 czerwca potrwają VIII Dni Kultury Staropolskiej, które zaznajomią uczestników z tradycjami kulinarnymi naszych przodków.

Słowo i smak czyli o jedzeniu, gotowaniu i ucztowaniu przy poezji, muzyce i tańcach, to już ósma edycja imprezy przybliżającej tajniki dawnej kuchni polskiej.

Książka kucharska z 1682 roku

Główną atrakcją będzie pokaz i degustacja potraw wykonanych według oryginalnych przepisów Stanisława Czernieckiego zawartych w najstarszej polskiej książce kucharskiej "Compendium ferculorum albo zebrania potraw" z 1682 roku. Czerniecki służył właścicielowi zamku w Pieskowej Skale, Janowi Wielopolskiemu i na ówczesnej kuchni znał się jak mało kto. W weekend specjały przygotowywać będzie Jacek Łodziński z krakowskiej restauracji Pod Aniołami, znany ze swoich zainteresowań historyczną kuchnią. Towarzyszyć mu będzie znawca kuchni staropolskiej, profesor Jarosław Dumanowski, który doprowadził do reedycji "Compendium..."

Co i jak jadano przy sarmackim stole?

Przewidziane są także słodkie warsztaty dla dzieci, które nauczą się wypiekać tradycyjne piernikowe łakocie i poznają często zapomniane korzenne przyprawy stosowane w staropolskiej kuchni.

Miłośnicy dzieł sztuki z porcelany i szlachetnych kruszców, będą mogli zobaczyć jakie sprzęty gościły na sarmackim stole. Przez dwa dni wystawiona będzie kolekcja prezentująca naczynia kuchenne i elementy zastaw stołowych ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu.

Program Dni Kultury Staropolskiej

15 czerwca 2013, sobota

10.00-18.00 Stół sarmacki
Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku

10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie
Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy;
dziedziniec zewnętrzny

10.30-10.55 Compendium Ferculorum
O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
sala na parterze zamku

11.00-11.10 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
dziedziniec wewnętrzny

11.10-11.35 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie;
dziedziniec wewnętrzny

11.45-12.10 Porcelana cenniejsza niż złoto?
O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś;
sala na parterze zamku

12.20-12.30 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
dziedziniec wewnętrzny

12.30-12.55 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im. Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie;
dziedziniec wewnętrzny

13.00-13.25 Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno
O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska;
sala na parterze zamku

13.30-13.55 Porcelana cenniejsza niż złoto?
O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś;
sala na parterze zamku

14.00-14.25 Compendium Ferculorum
O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
sala na parterze zamku

14.30-14.40 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
dziedziniec wewnętrzny

14.40-15.10 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie;
dziedziniec wewnętrzny

15.15-15.40 Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno
O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska;
sala na parterze zamku

15.50-16.00 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
dziedziniec wewnętrzny

16.00-16.30 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie;
dziedziniec wewnętrzny

16 czerwca 2013, niedziela

10.00-18.00 Stół sarmacki
Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku

10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie
Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy;
dziedziniec zewnętrzny

10.00-17.30 Słowo i Smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale
Pokaz gotowania potraw staropolskich połączony z degustacją potraw, w wykonaniu restauracji Pod Aniołami;
dziedziniec zewnętrzny

10.45, 12.45, 14.45, 16.45 Degustacja przysmaków kuchni staropolskiej

10.00-17.30 Rozmowy o polskich tradycjach kulinarnych
Prowadzi prof. Jarosław Dumanowski;
dziedziniec zewnętrzny

11.00, 13.00, 15.00, 17.00 Szafran, imbir i rozmaryn. Zapomniany smak kuchni staropolskiej
Opowiada prof. Jarosław Dumanowski;
dziedziniec zewnętrzny

10.00-17.30 Warsztat piernikowy dla dzieci;
dziedziniec zewnętrzny

18.15-19.30 Najsmaczniejsza poezja staropolska
Spektakl poetycko-muzyczny w wykonaniu Jerzego Zelnika i zespołu muzyki dawnej Camerata Cracovia;
dziedziniec wewnętrzny

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto