Słowo i smak czyli o jedzeniu, gotowaniu i ucztowaniu przy poezji, muzyce i tańcach, to już ósma edycja imprezy przybliżającej tajniki dawnej kuchni polskiej.
Książka kucharska z 1682 roku
Główną atrakcją będzie pokaz i degustacja potraw wykonanych według oryginalnych przepisów Stanisława Czernieckiego zawartych w najstarszej polskiej książce kucharskiej "Compendium ferculorum albo zebrania potraw" z 1682 roku. Czerniecki służył właścicielowi zamku w Pieskowej Skale, Janowi Wielopolskiemu i na ówczesnej kuchni znał się jak mało kto. W weekend specjały przygotowywać będzie Jacek Łodziński z krakowskiej restauracji Pod Aniołami, znany ze swoich zainteresowań historyczną kuchnią. Towarzyszyć mu będzie znawca kuchni staropolskiej, profesor Jarosław Dumanowski, który doprowadził do reedycji "Compendium..."
Co i jak jadano przy sarmackim stole?
Przewidziane są także słodkie warsztaty dla dzieci, które nauczą się wypiekać tradycyjne piernikowe łakocie i poznają często zapomniane korzenne przyprawy stosowane w staropolskiej kuchni.
Miłośnicy dzieł sztuki z porcelany i szlachetnych kruszców, będą mogli zobaczyć jakie sprzęty gościły na sarmackim stole. Przez dwa dni wystawiona będzie kolekcja prezentująca naczynia kuchenne i elementy zastaw stołowych ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu.
Program Dni Kultury Staropolskiej
15 czerwca 2013, sobota
10.00-18.00 Stół sarmacki
Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku
10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie
Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy;
dziedziniec zewnętrzny
10.30-10.55 Compendium Ferculorum
O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
sala na parterze zamku
11.00-11.10 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
dziedziniec wewnętrzny
11.10-11.35 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie;
dziedziniec wewnętrzny
11.45-12.10 Porcelana cenniejsza niż złoto?
O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś;
sala na parterze zamku
12.20-12.30 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
dziedziniec wewnętrzny
12.30-12.55 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im. Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie;
dziedziniec wewnętrzny
13.00-13.25 Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno
O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska;
sala na parterze zamku
13.30-13.55 Porcelana cenniejsza niż złoto?
O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś;
sala na parterze zamku
14.00-14.25 Compendium Ferculorum
O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
sala na parterze zamku
14.30-14.40 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
dziedziniec wewnętrzny
14.40-15.10 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie;
dziedziniec wewnętrzny
15.15-15.40 Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno
O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska;
sala na parterze zamku
15.50-16.00 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski;
dziedziniec wewnętrzny
16.00-16.30 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie;
dziedziniec wewnętrzny
16 czerwca 2013, niedziela
10.00-18.00 Stół sarmacki
Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku
10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie
Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy;
dziedziniec zewnętrzny
10.00-17.30 Słowo i Smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale
Pokaz gotowania potraw staropolskich połączony z degustacją potraw, w wykonaniu restauracji Pod Aniołami;
dziedziniec zewnętrzny
10.45, 12.45, 14.45, 16.45 Degustacja przysmaków kuchni staropolskiej
10.00-17.30 Rozmowy o polskich tradycjach kulinarnych
Prowadzi prof. Jarosław Dumanowski;
dziedziniec zewnętrzny
11.00, 13.00, 15.00, 17.00 Szafran, imbir i rozmaryn. Zapomniany smak kuchni staropolskiej
Opowiada prof. Jarosław Dumanowski;
dziedziniec zewnętrzny
10.00-17.30 Warsztat piernikowy dla dzieci;
dziedziniec zewnętrzny
18.15-19.30 Najsmaczniejsza poezja staropolska
Spektakl poetycko-muzyczny w wykonaniu Jerzego Zelnika i zespołu muzyki dawnej Camerata Cracovia;
dziedziniec wewnętrzny
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?