Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ruszył XV Festiwal Pierogów w Krakowie [ZDJĘCIA]

Agnieszka Klotzer
Już po raz piętnasty organizowany jest festiwal pierogów w Krakowie. Dzięki współpracy prezydenta Krakowa i Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej mamy możliwość delektowania się tą pyszną potrawą w najróżniejszych odmianach. Kucharze nie starają się jednak na darmo. Festiwal to też czas pierogowej rywalizacji. W niedzielę 13 sierpnia odbędzie się głosowanie na najlepszego pieroga. Każdy może oddać głos, wystarczy wypełnić odpowiedni formularz. Przewidziane są dwie nagrody. Pierwsza przyznawana jest przez jury w postaci statuetki św. Jacka z pierogami natomiast druga to ta przydzielana przez publiczność - statuetka Kazimierza Wielkiego.

Całą imprezę uświetniać będą oczywiście rozmaite koncerty. Posłuchać będzie można skocznego swinga, electro rocka nie zabraknie też bałkańskich rytmów. Różnorodna muzyka pozwoli każdemu znaleźć coś dla siebie. Na scenie pojawią się min. Lazy Swingers, Balkonscream,Kapela Hanki Wójcik czy Legend of Kazimierz. Trzeciego dnia festiwalu o godzinie 18 zespół Tadirindum poprowadzi ludową potańcówkę podczas której będzie można nauczyć się min. krzyżaka i chodzonego, gwarantowana dobra zabawa.

Wchodząc na płytę małego rynku czujemy przyjemny aromat różnorodnych dań. Na stoiskach możemy znaleźć przeróżne smaki. Mamy pierogi na słodko, na słono, po amerykańsku czy gruzińskie. Na tabliczkach widnieją najdziwniejsze połączenia. Można znaleźć pierogi z bananem i czekoladą, z kokosowym twarożkiem, z bobem, z jagnięciną i miętowym pesto, czy z grillowanym indykiem z suszonym pomidorem z dodatkiem pieczonej papryki. Znajdziemy też pierogi w kolorze zielonym czy czerwonym tworzonych za sprawą szpinakowego i truskawkowego barwnika.

Aby spróbować tych kulinarnych arcydzieł musimy zapłacić od 1,50 do 3 zł za sztukę. Na straganach oczywiście znajdują się zwycięskie smakołyki z ubiegłych lat warte skosztowania.

Stoisko z pierożkami Babci Władzi może pochwalić się zwycięstwem z 2015 roku. Właścicielka przyznaje ze to rodzinny biznes. - Zawsze przydadzą się ręce do pomocy, w przygotowaniach do festiwalu co roku pomagają moje obie córki i angażuje w pracę nawet męża - mówi kobieta. Zapytana o pomysły na przepisy nie ukrywa że na początku to była kwestia prób i błędów. - Kiedy wymyślimy jakieś nowe połączenie po prostu przygotowujemy porcje i próbujemy czy nadaje się do zjedzenia, czasami udaje się odkryć niesamowite smaki - dodaje.

Dookoła oczywiście znajdziemy też stragany z drewnianymi przyborami kuchennymi czy grille z oscypkami. W te upalne dni na terenie kiermaszu nie może też zabraknąć budki z lodami i chłodnymi szejkami czy innymi napojami z niewielkim procentem

Ostatniego dnia festiwalu (15.08.17) odbędzie się msza święta o godzinie 11.15 w intencji gastronomików i kupców w Bazylice Mariackiej. Na zakończenie całej imprezy organizowany jest przemarsz dookoła rynku któremu będą towarzyszyć kolorowe stroje śpiew i muzyka.

WIDEO: Magnes. Kultura Gazura - odcinek 16

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ruszył XV Festiwal Pierogów w Krakowie [ZDJĘCIA] - Strefaagro Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto