W sobotę 29 czerwca na Rynku Podgórskim o godzinie 9 rozpocznie się pierwszy Podgórski Targ Pietruszkowy - czyli minitarg z lokalnymi produktami. Na stoiskach będzie można kupić zdrowe i świeże produkty prosto od małopolskich rolników.
Świeżo, zdrowo i z pierwszej ręki przez 12 sobót
- Impreza nawiązuje do organizowanych od sześciu lat Podgórskich Targów Rzeczy Wyjątkowych, a przede wszystkim do długiej tradycji rynku jako placu targowego. Będzie „lokalnie i naturalnie” - tłumaczy Paweł Kubisztal, ze Stowarzyszenia Podgórze.pl.
Trend mikro- i minitargów jest w Polsce coraz popularniejszy. Organizatorzy postanowili do niego nawiązać i do Targów Rzeczy Wyjątkowych dołączyć także produkty spożywcze. Po dwóch miesiącach załatwiania skomplikowanych formalności. Z pomocą Fundacji Partnerstwo dla Środowiska wreszcie się udało - w najbliższą sobotę zaproszeni rolnicy będę prezentować swoje towary i opowiadać o swojej pracy. I tak przez 12 tygodni.
Zobacz także: Freeganizm w Polsce. "Znam takich, którzy zdobywają kilogramy sushi"
Moda na zdrowe jedzenie
Ucieszą się zapewne mieszkańcy, którzy najbliższy tego rodzaju targ mają dopiero przy Hali Targowej. W ramach targu, oprócz zakupu ekologicznej żywności z pierwszej ręki będzie można także podyskutować o sposobach uprawy, jakości jedzenia i zdrowym odżywianiu.
Na Rynku stanie także namiot edukacyjny, w którym dowiemy się jak uprawiać zioła kuchenne i jak je stosować w swojej diecie, jak czytać etykiety produktów, i które produkty wybierać, a które omijać z daleka. Zainteresowani tematem zdrowego odżywiania będą mogli zgłębić tajniki slow food, surowizny czy hydroponiki.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?