Delikatna nuta orzecha, zapach soczystej gruszki, aromat brzoskwini... Między innymi takie smaki można znaleźć w… piwie. A znajdzie je każdy, kto wychyli kufel Tyskiego z tanka zgodnie ze wskazówkami udzielonymi przez zawodowych kiperów z firmy Piwoznawcy. Podczas cyklu unikalnych szkoleń dla przyszłych znawców złocistego trunku będzie można poznać bogactwo smaków i aromatów piwa. Bezpłatne warsztaty odbędą się w maju w dwunastu śląskich miastach, w których znajdują się puby z tankami. Zapisy przyjmowane są pod adresem: [email protected] do 20 maja. Ilość miejsc ograniczona.
Tanki to w Polsce nowość. Unikalne rozwiązanie, pozwala miłośnikom złocistego napoju napić się piwa prosto z browaru bez konieczności odwiedzania go. - Tanki to doskonały element piwnej kultury. Znam je z czeskiego rynku i zawsze bardzo chętnie piję z nich piwo. Są gwarancją świeżości piwa – mówi Maciej Chołdrych, szef firmy Piwoznawcy.
On i jego współpracownicy już wkrótce zawitają do Krakowa, aby między 28 a 29 maja poprowadzić warsztaty kiperskie dla wielbicieli piwa. Podczas półtoragodzinnych spotkań m.in.: opowiedzą, jak i z czego powstaje piwo, poczęstują słodem i chmielem, oprowadzą po piwnym świecie. Omówią rozmaite gatunki złotego trunku. Nauczą odróżniać piwo o dobrej jakości od tego marnego, podpowiedzą jak poznać czy piwo w naszym ulubionym pubie jest świeże oraz prawidłowo podane, zademonstrują i przećwiczą z uczestnikami fachową degustację złocistego napoju.
Przede wszystkim jednak, wyjawią tajemnicę tanków i najwyższej jakości pochodzącego z nich piwa Tyskie. Rewolucyjna metoda serwowania piwa bezpośrednio z kilkusetlitrowych tanków to rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzą, by spróbować trunku prosto z browaru. Nowoczesny system dystrybucji odniósł ogromny sukces u naszych południowych sąsiadów oraz na zachodzie Europy, m.in. w Czechach i Holandii, gdzie produkcja i picie piwa są integralną częścią tradycji i kultury kraju. Od 21 marca tanki znajdziemy również w wybranych, 23 lokalach na południu Polski. Piwo z tanka charakteryzuje maksymalnie skrócony system dystrybucji oraz innowacyjny system przechowywania i rozlewania. Świeże, niepasteryzowane piwo wyprodukowane w browarze przelewane jest do samochodu-cysterny, który transportuje je jeszcze tego samego dnia bezpośrednio do pubów. Tam piwo przetłaczane jest do stalowych pojemników – tanków. Potem trafia z nich do kufli miłośników złocistego trunku. O tym dlaczego warto wybrać się do lokalu, w którym serwują Tyskie z tanka opowiedzą piwni kiperzy.
Podczas warsztatów kiperskich naukę uzupełni zabawa: piwne quizy, zagadki i ciekawostki. - Najbardziej odkrywcze i zdumiewające zarazem jest to, że uczestnicy nagle wyczuwają i nazywają cechy piwa, które były w nim od zawsze, po prostu ich nie zauważali i nie potrafili docenić – dzieli się doświadczeniami Maciej Chołdrych.
Warsztaty odbywać się będą w lokalach, w których serwowane jest Tyskie z tanków. Wszyscy uczestnicy otrzymają certyfikaty potwierdzające odbycie kiperskiego szkolenia.
Aby wziąć udział w warsztatach należy wysłać maila pod adres: [email protected]. Liczba miejsc jest ograniczona. Warsztaty są bezpłatne i przeznaczone dla osób pełnoletnich.
Spis lokali i terminów warsztatów
Kraków - Alchemia
28.05 godz. 12.00
Kraków - Bunkier Cafe 28.05 godz. 15.00
Kraków - Klub Re 29.05 godz. 12.00
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?