Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracje w Łodzi. Zbliża się festiwal Restaurant Week 2017

Matylda Witkowska
Więcej restauracji w Łodzi
Więcej restauracji w Łodzi Jakub Mlonka
W 2016 roku w Łodzi otwarto 40 nowych restauracji, w tym już blisko 70. Większość z nich to lokale z klasycznym menu.

Do Łodzi i regionu dotarła moda na jadanie na mieście. Powstaje coraz więcej barów i restauracji.

W 2010r. w Łodzi zarejestrowane były 1.134 firmy świadczące działalność gastronomiczną. Obecnie jest ich już 1.423. Branżowy portal Jemy w Łodzi w ubiegłym roku odnotował 40 otwarć restauracji, w tym już blisko 70. A rok jeszcze się nie skończył.

Rafał Lejman prowadził w Off Piotrkowskiej sklep odzieżowy i salon barberski. W sierpniu otworzył hiszpańską restaurację Nóż.

- To była decyzja biznesowa. Uważam, że łódzki rynek dorósł już do restauracji specjalizujących się w takiej kuchni - tłumaczy Rafał Lejman.

Wcześniej dokładnie poznał łódzki rynek gastronomiczny, bo przez trzy lata codziennie stołował się na mieście.

Do Łodzi dotarła też moda na festiwale gastronomiczne. Rocznie odbywa się ich ok. 10. W tym miesiącu zaplanowano dwa: w piątek 20 lokali zaprezentuje wegańskie Zielone Smaki Łodzi, za tydzień 32 lokale wezmą udział w krajowym festiwalu Restaurant Week.

Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi podkreśla, że w Łodzi podobnie jak w całej Polsce restauracji otwiera się coraz więcej.

- Ludzie wychodzą i jedzą na mieście. To widać - przekonuje Izabella Borowska. - Pojawia się dużo restauracji z kuchnią regionalną, syryjską, arabską lub indyjską. Brakuje autorskich restauracji i tylko nieliczni nasi szefowie kuchni są znani w środowisku - dodaje.

Restauratorzy tłumaczą, że takie autorskie lokale miałyby problem z utrzymaniem się na rynku.

- Zbyt mało jest klientów, którzy wymagają czegoś więcej; dla których warto na przykład sprowadzać składniki z daleka - tłumaczy Paweł Zyner, szef łódzkiej Anatewki.

Dlatego w porównaniu z innymi województwami region łódzki gastronomicznie wypada słabo. W 2016 r. w woj. mazowieckim działały 1.204 restauracje, na Dolnym Śląsku 504. W woj. łódzkim było ich 240. O dziewięć mniej niż na Lubelszczyźnie.

- W Polsce liczy się Warszawa, potem długo nic, potem inne duże miasta, znowu długo nic i w trzeciej lidze jest Łódź - mówi Izabella Borowska.

Restaurant Week. Wiemy już które restauracje w Łodzi były najlepsze w 2016 roku! [WYNIKI]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Restauracje w Łodzi. Zbliża się festiwal Restaurant Week 2017 - Łódź Nasze Miasto

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto